kostel sv. Anny

Zděná, omítaná stavba; orientace JZ-SV (oltářní strana). Loď má oválný půdorys a současně plní funkci presbytáře. Je obklopena přízemním ambitem, jehož obrys kopíruje půdorys lodi. Na severových. straně připojena čtvercová věž; k ambitu připojena na severových. straně čtvercová sakristie. Na západ. straně obdélný dvoupodlažní přístavek (schodiště do patra, vstup do ambitu, předsíň pro vstup do půdy ambitu). Loď s presbytářem je zastřešena částí kuželového pláště s krátkým hřebenem; krytina plechová. Fasáda členěna profilovanou korunní římsou, pilastry, dělící oplechovanou římsou a průběžnými pásy; v plochách s okny lisénové rámy. Na koruně zdiva osazeny podstavce (dochovány dvě žulové vázy a jedna kamenná plastika v severových. části). Na jihu a na severu 2 okna s půlkruhovým záklenkem a malovanou paspartou (na záp. straně stejné slepé okno). Ambit je zastřešen nízkou pultovou střechou krytou pozinkovaným plechem. Fasády člení předsazený, hrubě omítaný sokl, jednoduchá korunní římsa a pilastry; nad římsou půdní nadezdívka členěná lisénami. Na již. straně pravoúhlý žulový portál (vyplněný zazdívkou). Na již. i sev. straně v přízemí 5 oken s malovanou paspartou, nad nimi v podkroví sdružená potrojná okénka (navíc ještě na vých. straně), obdélná s půlkruhovým záklenkem. Věž je zastřešena bání zvonovitého tvaru, ve vrcholu s osmibokou lucernou (zvonovitá cibulová stříška, opláštění měděným plechem, hrotnice). Fasádu věže člení předsazený pás se soklem, korunní římsa (přechází z lodi), lisénové rámy; v horní etáži nárožní pilastry a ve spodní etáži nárožní lisény. V 1. patře úzké okénko, ve 2. patře na vých. straně půlkruhové okno. V posledním podlaží (kromě záp. strany) okna s půlkruhovým záklenkem a žulovým ostěním. Předsíň se schodišti na kruchtu je kryta valbovou střechou opatřenou pozinkovaným plechem. Fasádu má členěnou předsazeným, hrubě omítaným soklem, podseknutou římsou, lisénami a pilastry; nad římsou nadezdívka. Na záp. straně žulový portál s rozeklaným frontonem. Na záp. a již. straně obdélná okna s žulovým ostěním; dvě stejná okna na sev. schodiště (od záp. a sev.). Na záp. straně v patře oválné okénko s žulovým ostěním, v půdní nadezdívce na záp. straně oválné okénko. Sakristii zastřešuje valbová střecha krytá pozinkovaným plechem. Sokl předsazený, hrubě omítaný, korunní římsa podseknutá; lisény. Na již. straně obdélný vstup s nadsvětlíkem, na sev. straně pravoúhlé okno s žulovým ostěním.