fara

Zděná, omítaná stavba. Půdorys ve tvaru písmene „L“, přičemž delší středová osa probíhá zhruba ve směru V – Z; hlavní vstup obrácený na severní stranu. Východní křídlo lehce obdélné v S – J směru a západní křídlo obdélné ve směru opačném; severní fasády obou křídel půdorysně i výškově sjednoceny; při západním konci J fasády pravoúhlý patrový záchodový přístavek (záchod v 1. patře přístupný z pavlače, z níž se chodí také do pokojů východního křídla). Obě křídla mají 2 nadzemní podlaží; pod východní částí východního křídla sklep. Přízemí i patro obou křídel tvoří v S - J směru 3 trakty; které jsou v opačném směru dělené na další pokoje (ve středním traktu přízemí chodba, z níž chodíme do 1. patra, sklepa, na jižní předzahrádku a do místností vedlejších traktů; na stejném místě i chodba v patře; z ní přístupné některé pokoje, černá kuchyně a pavlač; v SZ pokoji umístěno schodiště do půdy; v krajních traktech a v obou podlažích 2 nebo 3 místnosti). Východní křídlo má sedlovou střechu, na obou stranách ukončenou valbou; pod eternitovými šablonami šindel, jeden omítaný komín. Korunní římsa profilovaná, omítky štukové bez členění, pouze na J fasádě sdružené pilastry na společném soklu (hlavice propojeny pásem). Celá plocha Z fasády obložena prkny. V JV nároží opěrný pilíř s pultovou stříškou krytou bobrovkami. V J fasádě v přízemí 2 obdélná okna (asi kamenné ostění s vnější lištou a uchy, parapetní římsy, dvojitý rám s dělenými křídly, v některých oknech mříže). V patře podobná 2 okna (ostění omítkové, šambrány s uchy, dělený rám). Ve V fasádě v přízemí i patře 4 obdélná okna (řešení jako na J fasádě); v S části průčelí větrací otvor ze sklepa. Na S straně v přízemí i patře 3 obdélná okna (hladké šambrány). Na Z straně v přízemí jedno obdélné okno (dělený rám, mříž). Části některých okenních rámů a křídel asi ještě ze 2. poloviny 19. století. Západní křídlo má oproti V křídlu nižší sedlovou střechu s hřebenem ve V - Z směru; krytina z eternitových šablon (pod ještě šindel); jeden oplechovaný komín. Na S stěnu přechází korunní římsa z V křídla; na J fasádě místo římsy přetažené vazné trámy tvořící zakrytí pavlače. Omítky štukové nebo s hrubším povrchem; žádné členění. Západní štít zděný, zalícovaný, hrubě omítnutý; v ploše jedno obdélné okno (dřevěný rám, novodobý). Na J straně v přízemí obdélný vstup s tesařskou zárubní (dveře prkenné se svlaky a pásovými závěsy; snad barokní); v obdélném nadsvětlíku dřevěný rám (klasicistní ?). Do přízemí ústí jedno obdélné okno (dřevěný rám, 2. polovina 19. století ?). Pavlač dřevěná, podepřená třemi páry dřevěných sloupů; stěna na pavlači obedněná prkny a prolomená 2 obdélnými okenními otvory (novodobý dřevěný rám). Na S straně obdélný hlavní vstup (dvoukřídlové rámové dveře se stáčenými závěsy a diagonálně skládanými prkny; fošnová zárubeň; novodobé); a vedlejší vstup (dveře v ocelové zárubni). V přízemí jedno naležato obdélné okno (rám dřevěný, 20. století); v patře jedno obdélné okno (s dřevěným rámem). Západní fasáda má v 1. patře 2 pravoúhlá okna (dřevěný rám, novodobý). Střechu záchodového přístavku nahrazuje přetažený okraj hlavní střechy. Zdivo hrubě omítnuté, při nárožích hladké pásy; v přízemí na V obdélný vstup (s trámkovou zárubní a svlakovými dveřmi s pásovými závěsy, rámcově asi 19. století); v přízemí na J drobný pravoúhlý otvor; v patře na téže straně na výšku obdélné okno s hladkou paspartou (dřevěný rám).