městský dům

Jednopodlažní městský dům s průjezdem a vysokou polovalbovou střechou vyzděný ze smíšeného a cihelného zdiva. Dispozice domu vychází ještě z gotických zvyklostí. Levou třetinou domu prochází průjezd, krytý neomítnutým povalovým stropem. Z něj jsou po několika schodech přístupné všechny místnosti v pravé části. Jde o prostornou světnici orientovanou do ulice (která dnes má v jižním rohu vloženou koupelnu). Pod severní částí světnice se rozkládá sklep klenutý valeně s pětibokými výsečemi, který je přístupný po schodech z průjezdu. K západní třetině světnice, směrem do průjezdu, přiléhá hmota černé kuchyně. Zcela vzadu se nachází komora, dnes kuchyň, průchozí do světnice. Černá kuchyň je klenutá valeně, s uzavíratelným otvorem do dýmníku ve vrcholu klenby. Najdeme v ní dva zazděné přikládací otvory do kamen/pece, které se nacházely v obou obytných místnostech. Komora i světnice jsou plochostropé, stropní konstrukce je povalová vynášená masivními trámy. Původní povrch stropu (vápenná omítka na rákosovém roštu) je částečně překryt sádrokartonovými deskami. V interiéru světnice se dochovaly dvoukřídlé dveře rámové konstrukce s venkovními kovanými závěsy (konec 18. stol.) a mladším krabicovým zámkem (19. stol.). Dveře spojující světnici z komorou jsou dvoukřídlé, z konce 19. či začátku 20. stol, poškozené novějším zásahem (proříznutí okénka). Okénko z kuchyně je novodobé, špaletové, dřevěné dvoukřídlé. Uliční průčelí je obrazem vnitřní dispozice. Po levé straně obloukem zakončený vjezd, osazený jednokřídlými vraty na točnici s brankou, pobíjenými prkny skládanými diagonálně do V. Na pravé straně dvojice oken do světnice. Venkovní okna trojkřídlá s horní sklopkou (20. stol.), vnitřní dvoukřídlá šestitabulková (19. stol.). Ve štítě dotvářejí charakteristický výraz domu svlakové dveře na půdu na venkovních závěsech, usazené mezi dvojicí dvoukřídlých šestitabulkových okének. Konstrukce krovu je archaická se střední vaznicí, krokve jsou novodobé, řezané. Střešní krytina je tvořená vláknocementovými šablonami, přičemž kombinací jejich dvou barev (šedá, červená) je na ploše střechy vytvořeno orámování a vzory čtyřlistů. Za domem se nalézá malý uzavřený dvorek obestavěný hospodářskými objekty ze 2. poloviny 19. století (chlévy, stodola), dochovanými prakticky v autentické podobě. Objekt chlévů je drobná přízemní stavba protáhlého obdélného půdorysu, přiléhající k severozápadní hranici pozemku, zakončená pultovou střechou krytou dnes plechovými pláty. Dispozice stavby je trojdílná, tvořená kolnou, vlastním chlévem a někdejší prádelnou, interiér zaklenut segmentovými klenbami na železné nosníky. Stodola je vyzděná ze smíšeného zdiva s převahou kamene. Vaznicový krov nese střechu krytou pálenými taškami – bobrovkami. V severním rohu stodoly se nachází studna. Jihovýchodní stěnu dvorku vymezuje zeď hospodářských budov sousedního domu čp. 29 z neomítaného kamenného zdiva.