starý zámek

V severní části areálu situovaného na jihozápadním okraji města stojící dvoukřídlá stavba. Západní křídlo tvoří čtyřprostorový palác s baštou inkorporovanou do severovýchodního průčelí a dvěma mohutnými nárožními opěráky v jihovýchodním průčelí a na něj ze severozápadu navazující dvoutraktový objekt otevřený v přízemí od jihozápadu podloubím. Na jednopodlažní západní křídlo navazuje dvoupodlažní dvoutraktové severní křídlo ukončené v jihozápadní části trojbokou věžicí. objekt je z větší části podsklepený valeně klenutými gotickými prostory, valené klenby se částečně dochovali rovněž v přízemí, prostory v patrech jsou plochostropé. V přízemí a sklepě severního křídla se dochovalo několik kamenných gotických stavebních prvků Objekt včetně věže je zastřešen systémem valbových střech. Plášť objektu je hladký, zvýrazněný profilovanými římsami a lezénovými rámci na jihovýchodním průčelí západního křídla. Přízemní část severovýchodního průčelí je částečně vyzděna z kamene. SZ průčelí západního křídla je třináctiosé, jihozápadní průčelí čtyřosé a jihovýchodní průčelí je prolomeno 2 + 1 + 6 osami. Severní křídlo je na delších průčelích prosvětleno 6 osami a průčelí věžice jednou osou. Okna jsou pravoúhlá chráněná kovanou mříží. Hlavní vstup severního křídla je situován vpravo od osy jihozápadního průčelí. Jedná se o raně barokní portál s rozeklaným segmentovým nástavcem a v něm umístěným znakem stavebníka Karla Liechtensteina - Castellcorna. Severní křídlo je přístupné od JV strany několika půlkruhově klenutými portálky. V průčelím věžice orientovaném JV směrem je do pláště vsazena trojice znaků - znak Černohorských z Boskovice, olomouckého biskupství a znak Šternberků. Objekt je vystavěn se smíšeného zdiva s převahou pálených cihel, střecha je kryta