venkovský dům

Chalupa čp. 100 je situována ve středu obce, zasazená je do mírně svažitého terénu skloněnému k severovýchodu. Vystavěná je na obdélném půdorysu z kamenného omítnutého zdiva, zčásti je roubená, se sklípkem, s prkenným štítem s otvorem s balustrádou, završená je polovalbovou střechou, krytou šedými eternitovými šablonami na koso. Hlavní jižní průčelí je tříosé, západní šestiosé s jedním vstupem, východní čtyřosé se dvěma vstupy, severní průčelí je bez otvorů. Jedná se o smíšený komoro – chlévní typ domu, kdy ze vstupní síňky je přístup na levé straně do světnice, vpředu do dochované černé kuchyně a komory a vlevo, proti dveřím do světnice, je vstup do chléva. Chlév je přístupný ještě dalšími dveřmi z vnějšku.