Staronová synagoga
Josefov
Josefov
Červená 2
synagoga
raná gotika

anotace

Raně gotická stavba synagogy je z přelomu 70. a 80. let 13. století, koncem 14. století byla doplněna o nové štíty. Jedná se o jednu z nejstarších synagog ve střední Evropě.

Nejvyspělejší příklad české rané gotiky v Českých zemích.

popis

Synagoga, resp. její střední část byla dokončena na přelomu 70. a 80. let 13. století, kdy vzniklo dvoulodí, přístupné dochovaným raně gotickým portálem na jižní straně. Koncem 14. století opatřena novými štíty a zbudována západní pozdně gotická předsíň, později upravena v renesančním stohu. Severní předsíň vznikla z větší části až r. 1732. V interiéru se nachází pozdně gotická železná mříž, při východní stěně je umístěn svatostánek s renesančními sloupy a s gotickým zábradlím. Jedna z nejvzácnějších památek bývalého židovského pražského města.

• Kód CZ 6148, Josefov, býv. město (před r. 1850), Josefov, Praha, Hlavní město Praha

• Objekt slouží církevním účelům