městský dům

Původně dva samostatné domy čp. 52 a 53. Novodobé úpravy domy dispozičně sloučily. 1) dům čp.52 Řadový dům v S pol. V fronty náměstí. Obdélný půdorys ve směru V-Z; v zadní části J str. pravoúhlý ústupek; v přední části 2 NP a sklepy; v zadní části 3 NP. Přízemí dvoutraktové; v J traktu průjezd; v zadní části S traktu schodišťový prostor. Nad přední částí mansardová valbová střecha; spodní části střešních ploch kryté měděným plechem; na horní části Bramac; dělící římsa trámová profilovaná. V západní valbě šestiboká věžička; s otvory s půlkruhovým záklenkem; v patě otvorů římska; nad ukončující římskou cibulka; na hrotnici makovice a praporek; opláštění i krytina z měděného plechu. Nad stř. částí domu níže položená, ale strmější polovalbová mansardová střecha kombinovaná s pozvolným pultem na J str. Na V str. zděný hladce omítnutý štít s obdélným oknem v ose. V zúžená část domu krytá výškově odsazenou sedlovou střechou s polovalbou na V; tašky Bramac; omítnutý komín. Z fasáda – sokl z pásu hrubé omítky. Korunní římsa není. Omítky štukové bez členění; v přízemí líc mírně šikmý. Lichoběžný zděný štít v patě neodsazený a ukončený pod krytinou; omítka hladká; obvod provází pásek; pod polovalbou štuková profilovaná římska; v ose štítu koncha se sochou; po stranách cca čtvercové okénko. Do průjezdu široký portál s tupě zalomeným záklenkem; žulové ostění profilované dvěma oblounky oddělenými výžlabky; v dolní části profilace končí v šikmo sklopené plošce; ve vrcholu se profilace přetíná; zde letopočet 1693. V přízemí 2 obdélná okna s okoseným kamenným ostěním; nad parapetní deskou profilace končí šikmými trojhránky. V patře pravidelně rozmístěná 4 shodná okna (vyšší). Do sklepa vlevo ležatě obdélný větrací otvor. Mezi přízemím a patrem osazený uprostřed kamenný znak. V fasáda (dvorní) – sokl ani římsa není. Hladké omítky nečleněné. Lichoběžný štít zděný, v patě zalícovaný se stěnou a ukončený pod krytinou; omítka štuková; v ose obdélné okno. V 1. patře vpravo obdélné okno. V posledním podlaží symetricky 2 shodná okna. V J dílu fasády přízemí široký vstup; předložená podesta schodištěm. J fasáda – venku se uplatňuje pouze v části. Sokl není. Korunní římsa vodorovně vyložená s prkenným obložením; při Z konci fasády římsa není. Omítky štukové nečleněné. Při JZ nároží opěrný pilířek s pultovou stříškou. Vlevo od půdorysného zlomu v přízemí vysoké pravoúhlé okno a v patře 3 obdélná okna; ostění zděná. Vpravo od ústupku v přízemí obdélný vstup s obdélným okénkem po stranách; v 1. a 2. patře symetricky 2 obdélná okna; u všech otvorů zde omítnuté ostění s paspartou. S fasáda – volná je pouze malá část v horní partii a zhruba uprostřed délky domu. Římsa zde není. V úrovni 2. patra obdélné okno s omítnutým ostěním a proplétanou mříží. 2) dům býv čp. 53 Uprostřed V fronty náměstí. Obdélný půdorys ve směru V-Z; 2 NP a sklepy (?). Přízemí dvoutraktové (v přední části dělící zeď odstraněná); v J traktu schodiště do patra; přízemí spojené s domem čp. 52. Sedlová střecha, tašky bobrovky. Z fasáda - sokl mírně předsazený s hrubší omítkou. Korunní římsa profilovaná shora oplechovaná. Omítky štukové. Při nárožích lisény spojené kordonovým pásem. Zděný štít v patě zalícovaný se stěnou, nahoře vytažený nad krytinu; hladce omítnutý; ramena mají v patách voluty a navazující konkávní šikmé úseky, které dobíhají k etážové římsce; nástavec nad římskou má křivkovitě zvlněný obrys; ramena shora kryta plechem; při patě štítu obdélné okno s půleliptickým záklenkem; zděné ostění s paspartou. V přízemí i patře symetricky 2 obdélná okna; omítnuté ostění s plochou šambránou. V fasáda - sokl značí malovaný pás. Římsa není. Omítky hladké nečleněné. Trojúhelný štít zděný hladce omítnutý, v ose obdélné okénko se segmentovým záklenkem; zděné ostění. Do přízemí vlevo pravoúhlý vstup a po pravé str. 2 obdélná okna. V patře symetricky 3 obdélná okna. U všech otvorů omítnuté ostění.