činžovní dům
Josefov
Josefov
Valentinská 20/10
činžovní dům
secese

anotace

Nárožní pětipatrový dům na obdélném půdoryse od architekta Bedřicha Bendelmayera z let 1908-1909 je rytmizován sérii mělkých arkýřů. Objekt užívá jemného geometrického tvarosloví.

popis památkové hodnoty

Dům je vysoce hodnotným příkladem architektury secesního období, v němž se vrcholně secesní tendence spojuje s pozdějšími prvky geometrizujícími. Hodnota domu je umocněna takřka intaktně zachovaným vybavením domu. Jedná se o dílo významného architekta této doby Bedřicha Bendelmayera.

popis

KP tvoří: činžovní dům čp. 20 Nárožní bytový pětipodlažní dům z roku 1908. Dispozici vytvářejí dvě křídla, kratší z nich lze považovat za dvoutrakt. Delší třítraktové křídlo má při dvorní fasádě vložené podkovovité schodiště, zvýrazněné mělkým rizalitem. Plochu domovního průčelí rytmizují segmentové a polygonální arkýře zakončené balkony. Mělkou pásovou bosáž v nižších patrech doplňuje jemný geometrický dekor, provedený v omítce a keramice, který dotváří okenní parapety a vlys pod hl. římsou. Průběh této římsy přerušují dekorativní zalomené štíty s okny do podkroví. Dům je kryt mansardovou střechou. Velice hodnotná je vnitřní výzdoba domu - keramické obklady, plastické štukové prvky, vitráže, původní lustr, zábradlí a zejména výtahová klec a kabina s perleťovými intarziemi a zabroušenými sklíčky.

• Kód CZ 6148, Josefov, býv. město (před r. 1850), Josefov, Praha, Hlavní město Praha