kostel Panny Marie Bolestné - zv. Kollerův

1/ kostel 2/ tarasní zeď Kostel stojí při JV okraji nevelké osady na dominantním místě, uplatňuje se při pohledech téměř ze všech stran. Objekt založený na vodorovné ploše, vymezené z východu masivní opěrnou zdí. Terén se na východní straně od tarasní zdi poměrně strmě svažuje do údolí řeky Úhlavy. Po V a J straně kostela zatravněná plocha bývalého hřbitova, oddělená téměř po celém obvodě ohradní zdí (hřbitov včetně ohrazení bez památkové ochrany). 1/ kostel Jednolodní neorientovaná zděná stavba s podélnou lodí a trojbokým závěrem. Před presbytářem dvojice symetricky umístěných trojboce zakončených kaplí, mírně půdorysně vystupujících z hmoty kostela, na východní straně presbytáře přiléhá přízemní sakristie. Závěr kostela je orientován k jihu. Na severní straně vstup do objektu od bývalé fary představenou obdélnou předsíní. Střecha lodi a předsíně sedlová, nad závěrem a na sakristii zvalbená. Na hřebeni střechy nad vstupním průčelím čtyřboká dřevěná zvonička, krytá makovicí. Krytina eternitové šablony, boky zvoničky obloženy šindelem. Fasády člení odstupňovaný sokl a jednoduché pilastry, korunní římsa mírně profilovaná. Okna v lodi zaklenuta polokruhem, v okenních nikách jsou na vnitřní straně patrné rokokové rokaje. Jižní průčelí vrcholí segmentově zakončeným barokním štítem s bočními křídly, v ploše štítu kasulové okno. V závěru presbytáře i obou bočních kaplí oválné okénko. Interiér plochostropý, loď s presbytářem tvoří jeden prostor bez dělícího vítězného oblouku. Novodobá celodřevěná kruchta. Vaznicový krov se stojatými stolicemi a dvojitým věšadlem. V lucerně zavěšený jeden zvonek z roku 1993. 2/ tarasní zeď Tarasní zeď kolem kostela tvoří na severní a východní straně cca 2,5-3 m vyvýšenou terasu, na které je vlastní kostel. Zeď je vyzděna z lomového kamene, neomítaná, líc je po výšce mírně šikmý. Na koruně, zalícované s upraveným terénem, je vesměs travní drn, z líce vyčnívá jeden žulový chrlič.