vodní mlýn Paseka

1) mlýn 2) chlévy 3) kolna 4) stodola 5) chlívek 6) pekárna 7) zbytky ohradní zdi s kapličkou 8) náhon Areál mlýna paseka, na samotě při pravém břehu toku říčky Zubřiny, sestává z mlýna, chlévů, kolny, stodoly, chlívku, pekárny a zbytku ohradní zdi s kapličkou. Jedná se o rozsáhlou usedlost s řadou objektů různého stáří a příslušející okolní parcely včetně náhonu. Hospodářské budovy soustředěny při obvodu obdélného dvora. Naproti areálu, přes silnici obytná novostavba z 20. stol. Mlýn paseka postaven jako poslední z mlýnů na říčce Zubřině. V r. 1703 mlýn zakoupil Šimon Pavlík, do té doby stárek na sousedním Bílém mlýně. V padesátých letech 20. stol. mlýn nařízením uzavřen. Pohon býval zajištěn dvěma koly na horní dopad vody. Mlecí zařízení od r. 1929 poháněla turbína, dodnes funkční sloužící k výrobě elektrické energie.