dům obchodnického spolku Merkur

KP tvoří: činžovní dům čp. 68 Čtyřpatrový nárožní dům z let 1903-4 s okoseným nárožím zdůrazněným věžovou nástavbou. Střecha s historizujícími vikýři a věžičkami. Průčelí do Pařížské ul. Je pětiosé s hl. vstupem uprostřed, fas. Do Jáchymovy ul. má při nároží vyšší čtyřosou část, na ní navazuje dvouosá část se samostatným štítem. Obě fasády jsou řešeny shodně s prvky odvozenýmy z re. architektury s bohatou secesní ornamentikou. V přízemí, v okoseném nároží slepá nika v níž je umístěna busta pěvce Otakara Mařáka, nad ní, na úrovni 1. p. hlava Merkura. V 1. p. okna sdružená dělená zděnými prvky. Okna 2. p. podvojná sdružená, nad lichými osami na krakorcích balkony 3. p. Na nároží ve 2. a 3. p. dvojboký arkýř otevřený na nárožích půlkruhovými arkádami, nad ním balkon. Nad římsou věžovitá nástavba, na stranách s půlkruhovými štíty a věžičkami. Střecha věže dlátovitá, zakončena drobnou cibulovou bání. Štít do Jáchymovy ulice zakončen půlkruhovým tympanonem na něm bývala socha Merkura, a v nikách horního patra obou fasád štukové polopostavy chlapce a dívky. Z římsy vyčnívají chrliče v podobě draků. V části přízemí je sál, klenutý na sloupy. Nad ním další sál. Uvnitř dispozice elegantní půlkruhové schodiště s kovaným zábradlím v podobě vedle sebe stojících květin. Dům má zachovány původní okna, dveře zábradlí, dlažby, štukovou výzdobu stropů, kovanou mříž při vstupu a další umělecko-řemeslné prvky.