vodní mlýn

1/ budova mlýna 2/ náhon a odpadní kanál Mlýn je situován na západním okraji vsi Plánička, polovinou půdorysu zasahuje do severního konce hráze Dolního rybníka. Voda pro pohon mlýna je odebírána nad sever. koncem hráze Horního rybníka (hráz Hor. rybníka je vzdálena cca 1 km západně od okraje Pláničky, oběma rybníky protéká potok Bradlava, přítok Úslavy) a vedena otevřeným kanálem zhruba východním směrem (nad severním břehem Dolního ryb.), před okrajem vsi - po asi 1000m - se stáčí k jihu a končí cca 20 m severně od mlýna (celk. délka otevřeného kanálu je cca 1300 m); na kanál navazuje betonové potrubí ústící do vyrovnávací komory nad turbinou. Odpadní kanál pokračuje cca 150 m jižním směrem a ústí do potoka Bradlavy.