Počápelský vodní kanál

Vodní kanál, odbočuje z řeky Loučné před jejím ústím do Labem u Počápel, kde vysoký jez zvedl hladinu o 8 m výše než je hladina Labe. Několik kilometrů se kanál táhne podél Labe, někde jsou koryta tak blízko sebe, že vyžadovala speciální zpevnění (lokalita “v Úzkém”, kde vzdálenost činí jen 4 m). V Pardubicích (naproti ulice Na Třísle) se kanál za jezem vlévá do Chrudimky. Původně pokračoval dále do města jako “městská strúha”. Kanál je ve svém počátku nově zpevněn plechovými výztuhami na pravém břehu proti Loučné,se kterou je také propojen úzkou betonovou propustí pod novodobým můstkem, následuje koryto, které tvoří poměrně vysoké pozvolné břehy (asi 2 m nad hladinou řeky), které se postupně zmenšují. Koryto kanálu je zavodněno a z velké části zarostlé bujnou vegetací. Většina délky kanálu je zpevněna na březích alejemi stromů.