kostel sv. Jana Nepomuckého

1) kostel 2) ohradní zeď Kostel se hřbitovem se nachází na východním okraji městečka a současně v jeho nejvýše položeném místě. Kostel zaujímá západní část zhruba lichoběžné plochy hřbitova. Po stranách brány hřbitova 2 starší lípy. 1) kostel Orientovaná stavba s lehce obdélnou lodí se segmentově zaoblenými nárožími a půdorysně odsazeným stejně vysokým presbytářem, vystavěným zhruba na půdorysu půlkruhu (apsida). K východní partii jižní fasády lodi přistavěna přibližně čtvercová sakristie s oratoří v patře. Na oratoř se chodí po schodišti přiloženém k jižní straně presbytáře (přístupné pouze zvenku). Schodišťový prostor se venku vůbec neuplatňuje, neboť je zakrytý márnicí lichoběžného půdorysu; jižní fasáda márnice lícuje s průčelím sakristie a východní pak s průčelím schodišťového přístavku. Kruchta je přístupná z interiéru po schodišti umístěném v JZ rohu. Loď kryje sedlová střecha s valbou na západě, nad presbytářem má střecha tvar části kuželového pláště; prejzová krytina. Nad presbytářem šestiboký sanktusník, opláštěný měděným plechem. Sakristie s oratoří kryta sedlovou střechou s valbou na jihu; na márnici pultová střecha. Sokl mírně předsazený a hrubě omítnutý; nad jeho horním okrajem probíhá oblounek. Korunní římsa fabionová, na západním průčelí krytá prejzy. Omítky štukové. Na severní fasádě lodi 3 pilastry s jednoduchými bochníkovitě vypouklými hlavicemi, na protější fasádě jen jeden pilastr při západním nároží; na západě pak vydělují 4 pilastry 3 pole (krajní užší) - hlavice zde provedeny mírně odlišně. Západní průčelí vrcholí štítem s projmutými rameny a půlkruhovým nástavcem; oblounovým páskem vydělena obdélná soklová část; zhruba uprostřed výšky štítu etážová plochá římska, nesená dvojicí pilastříků, mezi pilastry obdélné okno se segmentovým záklenkem v ploché šambráně s uchy a obloukově zvlněnou suprafenestrou. V ose západní fasády pravoúhlý žulový portál, sestavený z druhotně použitých zbytků pozdně renesančního portálu (Žichovice?) o dvou polosloupcích na balustrádách se lvími maskarony, při okraji překladu rozetky a mezi nimi nápis s letopočtem (16 ... ?). Loď osvětluje ze severu dvojice obdélných oken se segmentovými záklenky v plochých šambránách s uchy a vrcholovým klenákem, nad okny křivkovitě zvlněné suprafenestry, přímá parapetní římsa profilovaná. Jedno okno stejného typu na jižní straně lodi a na západním průčelí nad vstupem (osvětluje kruchtu). Fasády presbytáře hladké bez členění a okenních otvorů; na bývalé okno na východní straně upozorňuje zvlněná suprafenestra. Fasády sakristie a márnice bez členění; na západní straně sakristie obdélný žulový portál, na straně jižní v obou podlažích nad sebou obdélné okno, v přízemí s proplétanou mříží; vstup do márnice od jihu obdélným žulovým portálkem, ve východní stěně márnice vstup na schody k oratoři. Interiéry: Loď má vodorovný omítnutý podhled s nepatrným fabionem. Stěny lodi i presbytáře mají předsazený sokl, nad kterým probíhá výraznější oblounová lišta. Dřevěná kruchta spočívá na dvojici subtilních dřevěných sloupů, prkenné zábradlí v půdorysu přímé, členěné obdélnými kazetami z lišt, ve střední části nahrazuje zábradlí varhanní skříň; v podkruchtí prkenný podhled opatřený vápenným nátěrem. Obdélný vstup do sakristie má zděné (?) ostění s výraznou šambránou, nad portálem malovaný znak. Široké výhledové okno z oratoře je ukončeno segmentovým pasem, parapet zděný parapet. Vítězný oblouk není provedený. V presbytáři vodorovný omítnutý podhled s nepatrným fabionem, na jižní a východní straně presbytáře půlkruhový výklenek ukončený konchou; v ose závěru špaleta zrušeného okna, sklenutá segmentem. V sakristii a v márnici dřevěný strop s omítnutým podhledem bez fabionu, oratoř plochostropá, výhledové okno do presbytáře ukončeno segmentem. Nad lodí hambalkový krov se stojatými stolicemi pod okraji hambalků; 3 plné vazby a v polích 2 vazby mezilehlé; dřevo ručně tesané; spoje zajištěny kolíky. 2) ohradní zeď Po celém obvodě zeď vystavěná z místního lomového kamene světlé barvy; ojediněle najdeme zlomky cihel (západní část); výšky zdi se pohybuje cca mezi 1-1,3 m; na povrchu zdí sporadicky dochovaná hrubá omítka; na pultové koruně položeny ploché kameny nebo provedena betonová deska (V a S strana); líc zdiva lokálně novodobě přezděný. Uprostřed Z zdi pilířová brána; obdélné pilíře vyzděny z kamene a cihel a opatřeny hladkou omítkou; dvoukřídlová vrata železná s mřížovinou v ploše (2. polovina 20. století).