klášter Bosých karmelitek (dříve františkánský)

Klášter františkánů je situován na mírně k severu skloněné terase, na levém břehu Dyje. Terasa je sevřená od západu a severu vidlicí starých cest vedoucích k mostu do městečka. Trojkřídlý jednopatrový soubor s protaženým užším severním křídlem kryjí strmé sedlové střechy, od spadu přiléhá ke klášteru kostel sv. Antonína Paduánského. Původně františkánský klášter vznikl jako raně barokní novostavba ve zvýšené, mírně svažité poloze nad Stráňským předměstím Dačic, jehož jádrem byl středověký špitál sv. Anny s kostelíkem. Území zakoupil a stavbu financoval tehdejší dačický primátor Matěj Jiří Kappeta poté, co byl starý špitál shledán jako pro klášter nevhodný. Nové založení se projevilo v pravidelné ukázněné dispozici s téměř čtvercovým nádvořím uprostřed. Původní raně barokní dispozice se ve výjimečně celistvé podobě dochovala dodnes, včetně strmých střech, krytých původně šindelem.