hradiště Hradec

Hradiště Hradec leží v nadmořské výšce 450 m na ostrožně nad soutokem řeky Volyňky a potoka Peklov, obě vodoteče jsou od lokality vzdáleny asi 200 m. Ostrožna převyšuje říční nivu o 25 m, přičemž na J a V straně je chráněna prudkými srázy nad Volyňkou, naopak na S a Z terén jen pozvolna klesá k potoku Peklov. Na těchto stranách bylo sídlo chráněno fortifikací, která se v době halštatské skládala z vnějšího příkopu a palisády, v raném středověku ji tvořila dřevohlinitá hradba. V současnosti již nejsou v terénu žádné nadzemní relikty opevnění patrné. Vnější halštatský příkop měl dvě ramena o délce 70 a 140 m, která na sebe pravoúhle navazovala. Široký byl 4 – 6 m a jeho hloubka nepřesahovala 1 m. Vnitřní plocha hradiště vymezená příkopem měla rozsah necelý 1 ha. Na vnitřní straně příkopu stála palisáda, z níž archeologický výzkum zachytil žlab se dvěma řadami kůlových jam. Z doby halštatské byly na vnitřní ploše zachyceno několik zahloubených chat a nadzemní kůlový dům. Raně středověké opevnění tvořila dřevohlinitá hradba s roštovou konstrukcí patrně doplněná čelní kamennou plentou, halštatský příkop již nebyl obnoven. Vnitřní areál byl příčně rozdělen dalším příkopem s palisádou, který odděloval V vyvýšenou část sídliště. Zatímco vnější Z část sídliště patrně nebyla zastavěna, v centrální části byla zjištěna řada nadzemních i zahloubených objektů, z nichž nejvýznamnější byl halový objekt s kamennou podezdívkou a řada zemnic u SV hradby.