venkovská usedlost

Atypická usedlost čp.13 v Miřeticích, obec Vacov, okres Prachatice, je situována v jižní části obce, u průjezdné silnice Vacov – Nespice (Čkyně). Sestává z obytného domu a hospodářské části (bývalých chlévů, maštale a stodoly), obě části jsou spojeny a propojeny v jedné hmotě. Obytný dům usedlosti je patrový, s hrázděným převýšeným rizalitem. K domu je severním směrem v jedné hmotě připojena hospodářská část. Celý komplex je ukončený sedlovou střechou s krytinou ze šedých eternitových šablon na koso. Usedlost byla vystavěna roku 1903 za Rakouska-Uherska jako přízemní, v roce 1914 a 1916 byla rekonstruována a zvýšena její hospodářská část, v roce 1924 byl obytný dům rekonstruován a současně zvýšen o patro, přičemž vznikl i hrázděný rizalit, který ve štítě nese dataci. Celá usedlost je vystavěna v eklektistickém stylu kameníkem Františkem Maškem, jejím majitelem. Díky jeho profesi kameníka je v jejích fasádách i v samotném interiéru použito velké množství kamenických konstrukčních i zdobných prvků, které tento objekt činí zcela výjimečným. Ve fasádě jsou v nárožích osazeny kamenné kvádry s mezilehlými římsami, v horní části jsou ukončené kvádry s vytesanými lvy jako znaky české státnosti, okna jsou lemována kamennými rámy a ukončena kamennými parapetními římsami, u hospodářské části se uplatňují kamenná sdružená okénka se středovými sloupky s hlavicemi, kamenný kruhový větrací otvor, kamenné klenáky nad vraty, jež z důvodu symetričnosti byly použity i v sousední plné fasádě, v severním průčelí ukončuje trojúhelný štít masivní kamenné lemování s nárožními sloupky s vrcholovými koulemi, plocha štítu je prolomena oválnými a půloválnými kamennými rámy větracích otvorů a členěna na sebe navazujícími kamennými kvádry s obvodovými linkami a nápisem „světová válka 1916“ a středovým rámcem s čabrakami a datací 1903. Hlavní ulicové průčelí domu s převýšeným rizalitem je v patře tříosé, napojená hospodářská část je též tříosá. Vstup do obytné části je situován v rizalitu původními dvoukřídlovými výplňovými dveřmi. Jižní průčelí je tříosé, ve středu v horní části slabě vystupuje arkýř. Průčelí je vodorovně členěno podokenními římsami, výraznými zdobnými motivy oken v přízemí je nadokenní segmentové rámování klenáky a parapetní výplně oken v patře a arkýře. Západní průčelí, obrácené do zahrady, je prostší, dvouosé, osazené na vysokém kamenném soklu. Západní průčelí hospodářské části je jednoosé, pod přesahem střechy je prolomeno dvěma svisle obdélnými větracími otvory, omítka fasády je z části opadaná a odhaluje kamenné zdivo. Severní průčelí hospodářské části je jednoduché bez otvorů, trojúhelný štít je však architektonicky pojednán velmi zdobně, svisle obdélné, půlkruhové a kruhové větrací otvory jsou rámovány kamennými prvky, ve středu je vsazen zdobný kamenný prvek s datací, stejně tak kamenný nápisový pás při vrcholu štítu. Celý štít je po obvodu lemován pohledovým kamenným zdivem a kvádry, v patách zvýšené pilířky jsou ukončeny kamennými koulemi.