Edelmannův palác

Významný palác vzniklý spojením dvou protilehlých objektů, orientovaných do Mořického a na Horní náměstí. Objekt do nám. Mořického je dvoupatrový, do náměstí Horního dvoupatrový se sníženým třetím patrem. Oba hlavní objekty jsou mezi sebou spojeny dvěma bočními křídly, z nichž pravé je dvoupatrové s novodobou nadstavbou třetího patra a levé je novodobé, přízemní. Dvůr je v přízemí zastropen rovným stropem a prosvětlen osmistranným světlíkem, osvětlujícím průchozí chodbu. Objekt otočený do Horního náměstí má sklepy kamenné zaklenuté polokruhovými valenými klenbami, přístupné centrálním jednoramenným schodištěm zakončeným v prostoru původního mázhausu. Přízemí je trojtraktové se středním traktem řešeným jako centrálním mázhausem s monumentálním vstupním schodištěm do pater se stupnicemi obloženými dřevem a dřevěným kuželkovým zábradlím. Celé přízemí je zaklenuto valenými křížovými klenbami pouze v části dostavěného schodiště zaklenuto plackovými klenbami do pasů. Patky a svorníky křížových kleneb jsou částečně zachovány původní, kamenné, plasticky zdobené květinovými výjevy a anděly. Ostatní patra jsou trojtraktová, v prvním zcela zaklenutá renesančními křížovými klenbami s nízko posazenými patkami, další patro plochostropé. V patře jsou zachována keramická kamna. Objekt do Mořického nám. je klasicistní, postaven v roce 1853, trojtraktový, z větší části podsklepený. Sklepy jsou zastropeny segmentovými klenbami. Patra jsou spojena mezi sebou kamenným, točitým, polokruhovým schodištěm. Přízemí je zaklenuto plackovými klenbami, průchozí chodba zaklenuta valenou klenbou v části s umístěnými s trojúhelnými výsečemi, patra jsou plochostropá. Dvorní přístavky jsou postaveny v roce 1853. Střechy jsou sedlové, krov je tvořen stojatou stolicí. Fasády dvorních křídel vychází z tektoniky fasády, situované do Mořického náměstí. Patra jsou hladká, okna rámovaná jednoduchými okenními štukami, zvýrazněnými profilovanou podokenní a nadokenní římsou. V patře jsou nadokenní římsy zdobeny bočními klenáky a geometricky zdobenými parapetními štukovými výplněmi, nasedajícími na mezipatrovou římsu. Korunní římsa je zdobena geometrickými obrazci, zakončená předsazenou mohutnou profilovanou kordónovou římsou, nesenou konzolami. Přízemí je bosované vodorovnou bosáží s vloženými obdélnými celoprosklennými polokruhově zakončenými výkladci. Ve střední části byl druhotně osazen renesanční kamenný portál z objektu Horní nám.2. Portál je zaklenut půlobloukem, zdobeným diamantováním. Ve středu je místo klenáku osazena hlava ženy, ve cviklech jsou znázorněny sedící postavy okřídlených ďáblů s rohy hojnosti. V architrávu jsou znázorněni dva draci držící uprostřed květ, po bocích listové a květinové rozviliny. Nad vodorovnou římsou jsou usazeny mezi dvěma kanelovanými sloupy v bohatě zdobených kartuších turnajové přilby s mluvícími znaky. V trojúhelným štítě je osazena plastika hlavy lva, držícího v zubech mluvící pásku. Fasáda do Horního nám. je pětioká historizující s renesančními reliéfy v původních renesančních loggiích. Přízemí je novodobě praveno, zachován hlavní renesanční portál ve třetí ose zleva. Polokruhově zaklenutý vstupní otvor je lemován pilastry, archivolta má vyznačeny klenáky. Pravoúhlé vnější lemování tvoří opět pilastry, nad nimiž vysoké volutové konzoly nesou kladí s erbovním štítkem. Ve cviklech dvě mužské postavy s přilbicí. Nad přízemím probíhá římsa, nad ní volutové konzoly nesou římsu pod parapetem oken prvního patra. V patře po levé straně jsou dvě sdružená okna polokruhově zaklenutá, lemovaná profilovanou šambránou s ornamentem, uprostřed polosloup s iónskou hlavicí, sokly pod ostěním a parapetní výplně mají plastický vlys. Ve středu průčelí prvního poschodí je zazděna renesanční loggie, tvořená dvěma polokruhovými, dodatečně zazděnými arkádami, nesenými polosloupy s volutovými hlavicemi. Archivolty jsou profilované se středním klenákem. Nad polosloupy jsou vytaženy volutové konzoly nesoucí římsu, ve cviklech listové reliéfy. Pod polosloupy jsou sokly s vlysem, v parapetní části oddělené průběžnou římsou jsou osazeny čtyři kamenné reliéfy. Okna půlkruhově zaklenutá, lemovaná profilovanými šambránami. V pravé části průčelí prvního patra je okno polokruhově zaklenuto a řešeno stejně jako předchozí. Průčelí je členěno jemnou visáží. Druhé patro opakuje základní řešení prvního patra, pouze kamenická výzdoba jednotlivých článků je odlišná. V parapetu zazděné loggie jsou osazeny kamenné reliéfy. Třetí patro má v ose oken nižších podlaží dvě sdružená okna, polokruhově zaklenutá, lemovaná plochou profilovanou šambránou se sloupkem uprostřed, bez renesančních detailů. Průčelí ukončuje předsazená konzolová římsa, posazená na akantových klenácích.