tvrziště Hrádek

Bělčické tvrziště leží v nadmořské výšce 510 m na Z okraji terasy pod návrším Slepičí hora (kóta 556,5 m) asi 1 km Z od historického jádra Bělčic. Jádro tvrze se nachází na krátkém trojúhelníkovitém výběžku, který vybíhá směrem k Z do širokého údolí bezejmenného potoka, na němž se přímo pod tvrzištěm rozkládá rybník Hrádek. Jádro tvrze se nachází na krátkém trojúhelníkovitém výběžku, který vybíhá směrem k Z do širokého údolí bezejmenného potoka, na němž se přímo pod tvrzištěm rozkládá rybník Hrádek. Tento výběžek o délce asi 30 m má oválnou centrální plošinku 20 × 15 m, na níž se zřejmě nacházela hlavní obytná budova tvrze. V současné době v jádru tvrziště nejsou patrny žádné stopy zdiva ani jiné zahloubené či vyvýšené objekty, avšak ještě před rokem 1897 zde podle A. Sedláčka bylo zdivo dochováno do výšky dospělého muže. Od okolního terénu byla tvrz oddělena dvojitým pásem opevnění, z něhož se zachoval vnitřní val s širokým příkopem, vnější val má podobu vysoké meze a vnější příkop již není v terénu patrný. Značně porušený vnitřní val o výšce do 1 m je dlouhý asi 25 m a jeho J konec se zalamuje směrem do údolí a klesá po svahu. Rovněž příkop je silně pozměněn novověkými úpravami, nyní má ploché dno a je široký až 15 m. Má mírně obloukovitý průběh a svými oběma konci se otvírá do údolí. Z větší části rozvezený vnější val je dochován pouze na S straně, kde jeho výška dosahuje až 1 m.