venkovská usedlost

1/ obytné stavení 2/ chlévy I. - ochrana omezena na hmotu 3/ chlévy II. - ochrana omezena na hmotu 4/ kolna Jedná se o takřka kompaktně dochovanou zemědělskou usedlost pravděpodobně již středověkého založení s roubeným obytným stavením v čele usedlosti, navazujícími zděnými chlévy, protilehlou dřevěnou kolnou a zděným chlévem, které na severní straně uzavírá dvůr usedlosti. Volně stojící objekt obytného stavení je obdélníkového půdorysu, roubený z přitesaných trámů, omítaný mazanicí a bílený. Střecha sedlová s taškami. Štítové průčelí obrácené do návsi o třech obdélných členěných oknech zakončuje trojúhelný štít se svisle šalovanými prkny přes sebe kladenými a v dolním okraji zakončenými ozdobnými půlobloučky. Boční strana obytného stavení má dvě okna a mezi nimi pravoúhlý vstup s nadsvětlíkem. Proti tomuto se nachází původní černá kuchyně, vlevo dva interiéry s trámovými stropy, místnost vpravo osvětlena členěným oknem ze zápraží. V zadním bedněném štítě jsou osazeny schody na půdu, kryté stříškou. Za obytným stavením se nachází objekt chlévů I. na obdélném půdorysu, se sedlovou taškovou střechou. V interiéru stropy zaklenuté do traverz. Kolmo k chlévům I. je umístěn novodobější objekt chlévů II., chlévy jsou zděné, omítané na obdélném půdorysu, kryté sedlovou střechou, opatřenou pálenou krytinou. V letošním roce probíhají na objektu nevhodné úpravy, jak bylo naším terénním pracovníkem zjištěno, byly vybourány nové dveřní a okenní otvory, dále otvory ve střešním plášti. Proti chlévům stojí otevřená kolna se sedlovou střechou. Pod kolnou se nachází klenuté sklepy, původní. Na východní průčelí severních chlévů plynule navazovala rozlehlá roubená stodola, postavená v 1. polovině 19. století. Tato unikátní hospodářská stavba byla demolována v 70. letech 20. století.