dům Na Ptáčkovně

Dům Na Ptáčkovně se nachází SV směrem od města Písek, na Budějovickém předměstí a podél hlavní komunikace na Tábor. Jedná se o samostanou památku, která se nachází v areálu budov, které nejsou předmětem památkové ochrany. Dům obdélného půdorysu je patrový, podsklepený. Na jižní straně se dochoval dřevěný pavlačový rizalit, na severní straně zděný rizalit. Dům je zastřešen sedlovou střechou, dřevěný rizalit rovněž sedlovou stříškou a zděný rizalit valbovou stříškou. Všechny střechy jsou kryty taškami. Dům se nachází v mírně klesajícím terénu ve směru V-Z. Fasády jsou horizontálně členěny mírně předsazeným soklem, dále patrovou profilovanou římsou, která je oplechována a která na severní straně přechází v jednoduchý pás. Hlavní jižní průčelí s dřevěným pavlačovým rizalitem je v nárožích a u rizalitu armována kvádrováním. Okenní otvory pravoúhlé, v přízemí ve štukové profilované šambráně a v patře v šambráně s uchy a s vrcholovým klenákem. Okna dvoukřídlá, členěna do "T" a jsou osazena ve špaletě. Dveřní otvory jsou rovněž v profilovaném ostění. Dřevěný pavlačový rizalit je patrový ukončený dřevěným štítem se sedlovou stříškou, která je kryta taškami. Rizalit dosedá na zděný předsazený sokl a vede k němu venkovní vyrovnávací schodiště s dřevěným zábradlím. Jižní fasáda rizalitu je členěna třemi polokruhovými arkádami dosedající na sloupy s halvicí a s předsazenou krycí deskou. Plocha mezi arkádami je ozdobně řešena ornamentálními motivy. Zábradlí v přízemí i v patře je vyřezávané s jednoduchými ornamenty. Boční fasády jsou v přízemí otevřeny polokruhovou arkádou, v patře ukončeny střechou. Západní a východní fasáda je ukončena trojúhelným štítem, který je po obvodě lemován a členěn lizénami. V ploše štítu mezi lizénami jsou prolomeny dva okenní otvory v šambráně s vrcholovým klenákem a nad nimi kruhový větrací lemovaný otvor.