městský dům

1) dům 2) konírny Dům s gotickým jádrem je situován v severní frontě náměstí v okapní orientaci. Východní stranu nevelkého dvorku uzavírá křídlo bývalých koníren. 1) Dům Jednopatrový zděný omítaný řadový dům, o pěti osách, v severní frontě náměstí Republiky, na obdélném půdorysu s dvorním křídlem. Střecha sedlová pokrytá novodobými šablonami, s okapní orientací do náměstí. Průčelí do náměstí v přízemí o třech osách. V levé krajní ose vysoký vstup ukončený segmentem oblouku, s vpadlým orámováním. Výplň otvoru novodobá, dřevěná prosklená, na způsob výkladce, vpravo s obdélnými jednokřídlými dveřmi. Ve střední ose bývalý průjezd ukončený půlkruhem, s vpadlým orámováním. Výplň dřevěná prosklená, ve střední ose s dvoukřídlými prosklenými dveřmi. V pravé krajní ose široký okenní otvor ukončený segmentem oblouku, orámovaný prostou šambránou a s podélnou obdélnou podokenní výplní. Výplň otvoru křížem členěná. Přízemí ukončeno hladkým kordonovým pásem. V patře pět okenních os, přičemž v krajních osách okna po dvou sdružena. Okna obdélná novodobá šestitabulková, za lícem zdiva, orámovaná prostými šambránami. Patro ukončeno profilovanou korunní římsou. Za vstupem z náměstí v průjezdu rovný překlad, dále valená klenba, vlevo s částí výseče a segmentovou výsečí, vpravo část široké výseče. Dále průjezd příčně přepažen, před příčkou dvě segmentové klenbičky do traverz. Vlevo vstup do sklepů a vpravo vstup zvýšený třemi stupni do místnosti sklenuté žebrovou křížovou klenbou s meziklenebním žebrem, žebra těžká klínová bez konzol a svorníků, v části u vstupu rovný strop. Vlevo chodby valeně klenutá místnost přístupná z náměstí. Schodiště do sklepa valeně zaklenuté. Vlevo od schodiště do náměstí obrácená místnost se segmentovou cihelnou klenbou. Vpravo od schodiště pravoúhle zalomená chodbička, v jejím závěru vlevo do dvora segmentovými klenbičkami do traverz zakončená místnost, vpravo do náměstí, pod místností s křížovou žebrovou klenbou, místnost ukončená valenou klenbou s otisky bednění. Za příčkou v průjezdu část se segmentovými klenbičkami do traverz. Vlevo vstup do schodišťového prostoru, vpravo vstup do přízemí dvorního křídla. 2) Konírna Ve východní části dvora zděné jednopatrové křídlo (býv. konírna) o čtyřech osách. Průčelí hladké, okna novodobá obdélná nečleněná, za lícem zdiva, orámovaná v nátěru fasády. Průčelí domu v přízemí s obdélným vstupem bývalého průjezdu, vpravo přiléhá moderní přízemní přístavba s pultovou střechou. V patře průčelí předstupující, o třech osách. Vlevo dvě obdélná nečleněná okna orámovaná v nátěru fasády, vpravo malé čtvercové nečleněné okno orámované v nátěru fasády. Ohrazení tvořeno zídkou vyzděnou z lomového neomítaného kamene. Ve dvorním křídle tři prostory, v nástupu místnost se segmentovými klenbičkami do traverz a dále valeně klenuté místnosti. Patro plochostropé, moderně upravené.