venkovská usedlost

1) obytné stavení 2) chlév V dolní části návsi stojí jediná roubená stavba - bývalá podružská chalupa u roubeného statku, který byl v 70.letech zbořen. Zbylé chudé podružské stavení pochází bezpečně z konce 18. stol. Je orientováno bočně k návsi při menší polní cestě. K němu kolmo postavený kamenný chlév. Uprostřed bývala malá zahrádka, nyní zrušena. 1) Obytné stavení Roubené z přitesaných trámů (místy nová vysprávka či kuláče) bíle spárované s podezdívkou. Čelní boční strana je pětiosá - dvě čtyřhranná okna s příčkou v dřevěném ostění, vstupní dveře do síně, malé větrací okénko do komory a vstupní dveře do kůlny k přilehlé obytné části. Zadní boční strana je v místě bývalé černé kuchyně a komory vyzděna. Obě štítové stěny jsou bez oken, štíty svisle šalovány a pobity bílými lištami. Střecha má eternitovou krytinu za šablon na jednoduchém krovu stojaté stolice. Vnitřní dispozice je klasické skladby - síně se vstupem do velké světnice na jedné straně a menší komory na druhé. V síni se nachází otvor do pece na chleba. V obytné části jsou dřevěné podlahy, trámové stropy obílené vápennou ličkou, v komoře zůstal fragment pece. Dveře jsou všechny v dřevěných zárubních, svlakové, se zámky z 19. stol. Vstupní dveře dělené na kříž, kazetové. K obytné části přiléhá kůlna na zemědělské nářadí, pod jednou střechou, kde je strop z kuláčů a uprostřed podlahy malý sklípek. 2) Chlév Kolmo k obytnému stavení je postavená drobnější kamenná stavba obdélného půdorysu (chlév pro 2 hospodářská zvířata), v patře vikýř pro ukládání slámy. Funkci špýcharu zde plnila částečně komora v obytné části. Štíty kamenného srubu opět dřevěné, svisle šalovány, střecha kryta eternitovými šablonami.