venkovská usedlost

1) obytné stavení 2) sýpka s výminkem 3) špýchárek s kolnou a chlévy 4) stodola Usedlost čp. 18 se rozkládá po obou stranách přístupové cesty a sestává z obytného stavení, špýchárku s kolnou, sýpky s pavlačí a stodoly. Obytné stavení trojdílné dispozice, chlévního typu, leží pod cestou v okapové orientaci, v přední obytné části je roubené. K obytnému stavení kolmo z nádvorní strany přiléhá patrová roubená sýpka s pavlačí. Naproti štítu obytné části obytného stavení volně stojí hospodářské stavení obsahující roubenou kolnu a špýchárek na kamenné podezdívce kryjící sklípek. Ke stavbě přiléhá mladší zděný přístavek chlívku. Původně byl mezi obytným stavením a špýchárkem s kolnou laťkový vjezd a branka. Laťkový plot mezi kamennými štenýři ohraničoval celou usedlost včetně ovocné zahrady, dnes zachovány jen úseky tohoto oplocení. Nad cestou v podélné ose špýchárku s kolnou a přístavkem volně stojí roubená stodola o jednom mlatu a dvou pernách.