venkovská usedlost

1) obytné stavení s chlévy a stodolou 2) sklípek Areál usedlosti v jihovýchodním rohu návsi, sestávající z chalupy s navazující hospodářskou částí pod jednou střechou a sklípku ve dvoře usedlosti. 1) Obytné stavení s chlévy a stodolou Samostatně stojící přízemní chalupa, na obdélném podélném půdorysu. Obytné stavení obrácené do návsi, s přiléhajícími chlévy a v závěru stodůlka, vše v jedné podélné ose pod společnou střechou. Obytné stavení sroubené z hraněných trámů na kamenné omítané podezdívce, chlévy omítané zděné a stodůlka obložená svisle kladenými prkny. Střecha sedlová, nad obytným stavením polovalbová, pokrytá eternitovými šablonami. Štítové průčelí obytné části obrácené do návsi o třech okenních osách. Průčelí ze dvou třetin od dvorního nároží omítané. Okna obdélná šestitabulková, v líci stěny. Mezi druhou a třetí osou od dvorního nároží korpus Krista. Nárožní vazby rybinové. Pološtít obložený svisle kladenými prkny. Ve spodní části pološtítu, nad okny v omítané části, celkem čtyři otvory holubníků ukončené oblouky. V pološtítu dvě obdélná okénka v líci a mezi nimi plechový malovaný korpus Krista. Střecha ukončena polovalbou. Podélné průčelí do dvora, k návsi s obytnou částí o dvou osách. Větší část obytné části roubená s jedním obdélným šestitabulkovým oknem v líci stěny, okolí okna omítnuto. Vstup ve zděné části u chlévů, obdélný s tesařským ostěním s jednokřídlými dřevěnými dveřmi. Vlevo vstupu malý obdélný otvor s nečleněným okénkem v líci zdiva. Vpravo od vstupu v nástupu zděné části čela příčného roubení vstupní síně. V roubení obdélná čela stropnic. Předsazený okap kryje zápraží dlážděné plochými kameny. Na obytnou část navazují zděné omítané chlévy. Vstupní otvor chlévů obdélný s tesařským ostěním a jednokřídlými dřevěnými dveřmi. Vedle vstupu vlevo malý okenní otvor. Dále na chlévy navazuje stodola obložená svisle kladenými prkny. K chlévům obdélná dvoukřídlá prkenná vrata. V závěru k průčelí připojen přístřešek s pultovou střechou. V pultu sedlové střechy na rozhraní chlévů a stodoly obdélný vikýř obložený svisle kladenými prkny, v čelní stěně s jednokřídlými prkennými dveřmi. Stříška sedlová valbová. Štítové průčelí stodůlky včetně trojúhelného štítu obložené svisle kladenými překrývajícími se prkny. Podélné průčelí ven ze dvora k návsi s roubeným obytným stavením o jedné okenní ose. V roubené stěně obdélná čela stropnic. Okno umístěno k zděným chlévům, obdélné šestitabulkové v líci stěny. Vlevo okna imitovaná čela původní příčné roubené stěny, dnes zděné. Na obytnou část navazují chlévy, s jedním malým čtvercovým okenním otvorem. V závěru průčelí stodola obložená svisle kladenými prkny. Ve střední ose průčelí stodoly obdélná dvoukřídlá prkenná vraty vjezdu. Dispozice zřejmě běžného typu, se vstupní síní. Vpravo vstupní síně světnice. Stropy zřejmě trámové. V čele vstupní síně bývalá černá kuchyně, dnes adaptovaná na koupelnu. 2) Sklípek Ve dvoře naproti obytnému stavení umístěn samostatný zděný sklípek. Sklípek na obdélném půdorysu vyzděný ze smíšeného neomítaného zdiva. Stříška sedlová pokrytá novodobou krytinou. Čelní průčelí sklípku ve střední ose s obdélným vstupem s jednokřídlými prkennými dveřmi, v líci zdiva. Nad vstupem téměř přes celou šířku průčelí cihelný obloukový pás.