venkovský dům

Dům čp. 11, k němuž patří i nevelká přilehlá část zahrady, se nachází na severním okraji vesnice Nový Svět. Exteriér: Přízemní objekt na protáhlém obdélném půdoryse se sedlovou střechou, na obou stranách s polovalbami, uprostřed východní střešní roviny je vikýř se sedlovou stříškou. Krytina střechy je šindelová, novodobě pobitá eternitovými šablonami. Nad střechu vyrůstají dva cihelné komíny. Dům je zčásti zděný a zčásti roubený, přičemž část roubení je schována pod přizdívkou. Dům má trojdílnou dispozici. Jižní část je obytná, místnost v JV rohu má obvodové stěny roubené, jižní strana se dvěma okny je „v kožichu“ a je součástí zděného průčelí domu, nad nímž je lichoběžný prkenný štít domu se dvěma symetricky umístěnými okny. Východní strana je roubená až ke vchodu do domu, umístěného v polovině její délky, zbylá část je zděná omítaná. Severní průčelí je prkenné a nad ním je lichoběžný prkenný štít. Severní část domu slouží jako kolna, přístupná novodobými dvoukřídlými vraty od východu. Západní stěna domu je kamenná se zbytky omítek. Na této straně dvě okna, obě upravena v mladší době, na což ukazují cihelné zazdívky kolem nich. V jejich sousedství jsou zazděné starší okenní otvory. V severní části této strany je navíc jedno malé větrací okénko.