hradiště Obří hrad

Z opevnění se dochovaly dva pásy kamenných valů, které na několika místech využívají skalní útvary, nejvýraznější z nich (tzv. skalní brána a skalní stůl) se nacházejí v SZ a JV cípu opevnění. Valy jsou široké 7 – 12 m a jejich výška dosahuje až 2 m. Archeologické výzkumy prokázaly, že původní opevnění bylo tvořeno hradbou z nasucho kladených kamenů, která byla na obou stranách zajištěna masivními lícovanými zdmi a prostor mezi nimi pak vyplněn volně loženými kameny. Podobnou konstrukci mělo i opevnění předhradí, které akropoli chránilo z nejvíce přístupné J strany. Tato fortifikace tvořená pouze jednou hradební linií rovněž využívala přírodní skalní útvary, z nichž největší na samém J konci předhradí je zároveň nejvyšším bodem celého hradiště.