arboretum

Písecké arboretum se nachází na Václavském předměstí, v blízkosti hlavní objížďkové komunikace ve směru České Budějovice - Praha a železniční tratě. Arboretum je situováno za areálem budov střední lesnické školy. Arboretum je součástí areálu nejstarší střední lesnické školy v Čechách, která byla v Písku založena v roce 1885. Jedná se o větší obdélný pozemek se souborem jehličnatých a listnatých vzrostlých dřevin seskupených podle typů charakteristických lesních společenství, s travnatými plochami a se sítí cest. Arboretum je sbírka živých dřevin - dendrologická zahrada respektive zvláštní botanická zahrada specializující se na výzkum a pěstení dřevin. Arboretum může být specializované na jednotlivé rody (čeledi apod.) jako dendrologická sbírka, na dřeviny určitého území, nebo může být všeobecné, zaměřené na všechny dřeviny bez rozdílu. Velmi rozšířená jsou arboreta při různých odborných školách, sloužící jako didaktická pomůcka při výuce a poznávání cizích druhů. Arboretum v Písku je větší obdélný pozemek situovaný severně za budovami lesnické školy. Plocha arboreta je ohraničena na východní straně pletivovým plotem s řadou keřů kolem plotu, severní strana pletivovým a dřevěným plotem, západní rovněž pletivovým plotem mezi betonovými sloupky, na který navazuje vyšší dřevěný, plnostěný plot (ohrada) a nižší plaňkový plot vytvářející zároveň oplocení k rodinnému domku. Jižní strana u školy je bez ohraničení, volně navazuje na další prostory spojené se školou. Při jižní hranici arboreta, téměř uprostřed, je situován pomník zakladatelům, v podobě nepravidelné stély, na které je umístěna deska s nápisem: Zakladatelům a budovatelům lesnických škol v Písku 1885-1985, věnuje sdružení absolventů. Původně bylo v arboretu vysázeno 250 druhů dřevin. Během druhé světové války a hlavně po ní došlo k velkému zanedbání plochy arboreta, kde dřeviny byly vlivem přehoustlého zápoje značně znehodnoceny. Z tohoto důvodu byla v 70. letech 20. století provedena rekonstrukce, při které bylo vysázeno 243 nových druhů dřevin. Na základě další rekonstrukce na konci 20. století došlo k vytvoření určitých tématických celků. Arboretum bylo dále rozděleno na dvě části, první část se nachází v těsném okolí školy a vstupu do areálu a druhá část - hlavní arboretum je zaměřena na náznakové ukázky typických lesních společenstev (zejména - smrčina, buk, jasan, jedle, březový bor...). Kompozice porostu sestává ze 14 charakteristických celků - scenérií, které byly formovány na konkrétních stanovištích a prezentují významné druhy dřevin z pohledu lesnického a dendrochronologického. V arboretu byl zvolen pevný systém orientačních stanovišť - jedná se o dřevěné desky s panoramatickými schématy dřevin ve vymezeném úhlovém rozsahu. Arboretum je rovněž schématicky zakresleno v mapě s vyznačenými celky a s jednotlivými dřevinami. V příloze dekretu z MK ČR, ze dne 1.4.2008, čj. 1589/2007 je seznam dřevin, zhruba 740 stromů.