synagoga

Synagoga je situována v centru města Písku nedaleko náměstí, v uliční frontě v Soukenické ulici mezi městskými domy. Objekt se nachází na území Městské památkové zóny. Jedná se o objekt obdélného půdorysu, s východním průčelím orientovaným do ulice; západní průčelí je situováno do malého dvorku s trávníkem a dlážděnými cestičkami. Interiér synagogy byl původně jednolodní, na západě s předsíní, vedle níž vlevo na jihu situována jedna místnost a na severu vstupní schodiště na tribunu a vstup do malé místnosti později přebudované na sociální zařízení. V současnosti do lodi vloženo jedno podlaží a loď rozdělena na přízemní část a na část v patře, která je v jedné úrovni s tribunou, vzniklo tak přízemí fungující dříve jako skladová hala. Památková ochrana se vztahuje na synagogu včetně pozemku st.parc.č. 109/2.