hrad

Nejlépe dochovaný městský hrad v Čechách byl zbudován ve 2. polovině 13. století pro českého krále Přemysla Otakara II.. Podle základního rozvrhu raně gotických hradů lze předpokládat, že areál hradu v Písku byl tvořen vlastním hradním jádrem s královským palácem s městskou hradbou na západní straně, dále vnějším hradním areálem s budovami posádky, s purkrabstvím, konírnami. Hrad byl proti ploše města opevněn příkopem a parkánovou hradbou. Hrad představoval zcela samostatnou jednotku, přístupnou z města. Areál hradu se nachází v historickém jádru města Písek. Areál je tvořen objekty, které jsou situovánany na vyvýšenině na pravém břehu řeky Otavy, nedaleko náměstí. Areál hradu je tvořen západním křídlem hradu, dále jižním a severním křídlem, na východní straně bývalou šatlavou čp. 112 a na jihu se k hradu připojuje sladovna čp. 113. Areál je doplněn nádvořími sladovny a hradu.