lesní hřbitov

Lesní hřbitov byl založen v roce 1932 a nachází se v lese v kopcovitém terénu na kraji města. Vějířovitě rozměřený lesní hřbitov s centrálními cestami a navazujícími vrstevnicovými pěšinami je orientován na západ do písecké kotliny a jeho těžištěm je "čestné nádvoří" u novější obřadní síně se schodištěm a kamennými opěrnými zdmi. Rozloha hřbitova je cca 12 ha. Areál hřbitova je tvořen vlastní plochou nepravidelného hřbitova, který je ohraničen chráněnou ohradní zdí na západní straně a zbývající plocha je ohraničena plotem bez památkové ochrany. Na hřbitově se nacházejí chráněné hroby - hroby obětí druhé světové války a hroby některých významných osobností - archeolog Bedřich Dubský (1880-1957), regionalista Jaromír Malý (1885-1955), regionalista Ivo Beneš (1886-1967), hudební skladatel Otakar Jeremiáš (1892-1962)a ze židovského hřbitova jsem byl přemístěn hrob básníka Richarda Weinera (1884-1937). Na severu byl ke hřbitovu připojen později v 80. letech 20. století urnový háj, na který se již nevztahuje památková ochrana.