venkovská usedlost

1) obytné stavení 2) chlévy 3) stodola 1) Obytné stavení Obytné stavení na obdélném půdorysu podélnou osou orientované cca ve směru V-Z a vestavěné do svahu, sroubené z kuláčů (původně bílených) na omítané podezdívce z lomového kamene. Nárožní vazby vytvořené rybinovými pláty v přitesaných koncích kulatiny. Na obytné stavení navazují zděné chlévy. Střecha sedlová pokrytá novodobou plechovou vlnovkovou krytinou. Komín nově přezděný z režných bílých cihel. Jižní podélné průčelí o dvou osách, u chlévů část průčelí zděná. Osa k nároží okenní, okno obdélné dvojité dvoukřídlé šestitabulkové, v líci stěny. Ve zděné omítané části u chlévů, v ose obdélný vstup s jednokřídlými dřevěnými dveřmi. Předsazený okap kryje zápraží dlážděné novodobou dlažbou. Zápraží u nároží klesá čtyřmi stupni. Štítové průčelí sroubené z kuláčů na vysoké omítané podezdívce, o dvou okenních osách. U nároží do dvora v podezdívce vstup do valeně klenutého sklípku, otvor ukončený segmentem oblouku. Okna stejná jako v jižním průčelí. V horních nárožích křížení ozdobně seříznutých zhlaví horních trámů roubení, prahový trám štítové stěny má vysazené zhlaví před líc podélných stěn. Ze stěny u okna vpravo vystupují zhlaví horních trámů a obdélná čela příčky oddělující původně světnici od přístěnku. Přesahy trámů nesou trám vynášející trojúhelný, štít obložený svisle kladenými překrývajícími se krajinami. Ve štítu dvě obdélná šestitabulková okna v líci. Severní podélné průčelí celé roubené na kamenné podezdívce, o dvou okenních osách. Okna obdélná čtyřtabulková, v líci stěny. Dispozice upravena, se vstupní síňkou, v čele bývala černá kuchyně. Vpravo ze vstupní síně vstup do přední světnice. Ze vstupní síně dnes v čele vstup do úzké podélné místnosti při obvodové stěně, v jejím závěru vpravo vstup do přední světnice. Strop světnice zřejmě povalový se středním hraněným trámem a novým podhledem. Vlevo ze vstupní síně vstup do chlévů adaptovaných na kuchyň. 2) Chlévy Chlévy na širším obdélném půdorysu přiléhají k obytnému stavení, vyzděné z lomového zdiva. Střecha sedlová zvýšená oproti obytnému stavení, pokrytá plechem. K chlévům kolno přiléhá stodola. Podélné průčelí do dvora o dvou osách předstupuje před líc obytného stavení. Průčelí omítnuto pouze v úzkém pásu pod korunou zdiva. V ose k obytnému stavení obdélný vstup s novodobými dvoukřídlými v horní třetině prosklenými dveřmi. Nad překladem cihelný segmentový pás. Ke stodole obdélný okenní otvor, okno šestitabulkové v nadpraží s nízkým cihelným segmentovým pásem. Podélné průčelí ven ze dvora omítané, v závěru sloupové. Štít zvýšené střechy k obytnému stavení obložený svisle kladenými prkny. Štítové průčelí chlévů posazené do svahu, s trojúhelným štítem obloženým svisle kladenými prkny. Chlévy adaptovány na kuchyň. Prostorná místnost ukončená nízkými valenými klenbami do traverz. Vstup ze dvora a ze vstupní síně obytného stavení. 3) Stodola Zčásti zděná stodola na obdélném půdorysu, kolmo přiléhá k závěru chlévů. Střecha sedlová pokrytá plechem a dehtovým papírem. V podélném průčelí do dvora u chlévů přístavek na obdélném půdorysu, z lomového neomítaného kamene. Stříška pultová, pokrytá eternitovými šablonami, klopená do dvora. U chlévů obdélný vstup s jednokřídlými dřevěnými dveřmi. Dále obdélný okenní otvor s cihelným ostěním, ukončený nízkým cihelným segmentem. V krátkém úseku od přístavku k nároží stodola obložena svisle kladenými prkny. Ve štítovém průčelí u nároží do dvora široká obdélná dvoukřídlá prkenná vrata vjezdu, s jednokřídlými dvířky v křídle. Zbytek průčelí zděný omítaný. Štít trojúhelný obložený svisle kladenými prkny. Podélné průčelí ven ze dvora zděné, zcela zapuštěné do svahu.