kostel sv. Jana Křtitele

1/ kostel 2/ márnice 3/ náhrobek 4/ ohradní zeď Kostelík stojí zhruba uprostřed mírně svažité návsi okrouhlého typu, nízká zeď kolem vymezuje prostor někdejšího hřbitova. Do ohradní zdi severovýchodně od kostela vložen objekt márnice. 1/ kostel Kostel stojí v nejnižším místě obce, uprostřed návsi. Kostel je orientovaný presbytářem k SV, složen z obdélné lodi a užšího téměř čtvercového kněžiště. Jednolodní kostel, obdélný, s pravoúhlým presbytářem, býval krytý sedlovou střechou. Nad presbytářem valbovou střechou, s dřevěnou sanktusovou vížkou na vrcholu. Střecha dnes zřícená, v západní části hřebene dosud stojí torzo osmibokého sanktusníku. Sokl předsazený omítnutý, korunní římsa zděná s maltovým profilem, vystavěna z cihel a pískovcových kvádrů, zalamuje se i na západní průčelí, kde přesah kryt taškami. Barokně upravenou fasádu člení lisénové rámce a pilastry s hlavicemi zdobenými drobnými volutami. Pod barokní fasádou je viditelné armování nároží původního gotického kostela. Podélné stěny členěny nárožními pilastry, v jejichž místě zalomen sokl i římsa, místo hlavic pod římsou postranní volutky a kapkovitý motiv se střapcem, střední plochy pilastrů vpadlé. Západní fasáda rozdělena pilastry na tři pole, v každém opět lisenový rám.Loď osvětluje z každé strany jedno segmentem zaklenuté okno. V presbytáři rovněž po jednomocně stejného typu v obou bočních stěnách. V zadní stěně presbytáře zazděno původní gotické okno, zaklenuté lomeným obloukem. V jižní stěně lodi zachován poměrně široký gotický hrotitý portál s bohatou profilací, zazděný již v době barokní přestavby. V západním průčelí situován hlavní vstup do kostela. Obdélný kamenný portál s ušima jemně tesanou lištou po vnějším obvodu, se supraportou nahoře vymezenou vydutou profilovanou římsou. Nad vchodem segmentem zaklenuté okno, totožné s okny v lodi a presbyteriu ,s nadokenní segmentovou profilovanou římsou. Na kruchtu ústí jedno obdélné okno umístění v západní zdi, cihelné ostění a segmentový záklenek, dřevěný dělený rám, segmentová suprafenestra. Korunní římsa kolem celé stavby bohatě profilovaná.Nad průčelím vyrůstá obdélný štít s volutovými křídly po stranách, zakončený profilovanou vydutou římsou. Ve štítu segmentem zaklenutí okno do podkroví, v ploché stuhové šambráně.Štít dále pročleněn dvěmi jednoduchými pilastry. Interiér kostela plochostropý, vítězný oblouk zakončen polokruhem. Stěny člení pilastry. Štuková výzdoba. 2/ márnice Situována ve východní části kostelního areálu, je včleněna do ohradní zdi. Asi tak z poloviny vysunuta z plochy hřbitova, čtvercového půdorysu s okosenými nárožími. Valbová střecha částečně zřícená, krytina z bobrovek, sokl předsazený omítnutý. Zděná profilovaná římsa ve středních úsecích stěn obloukovitě zvednutá, fasády členěny lisenovými rámci, místy obnaženo zdivo z pískovce a cihel. V západní zdi obdélný portál s cihelným ostěním, hladká šambrána. Dveře nejsou, ve východní zdi zazděné obdélné okno, lemováno bylo lištovou šambránou. Stěny hladce omítnuté, nika vchodu uzavřena segmentem, na okno poukazuje segmentem překlenutá špaleta. Krov má jednu hlavní vazbu v S - J směru. Obsahuje vazný trám, krokve a hambalek, od vazného trámu jdou pak tři krátčata, diagonální z nich ještě rozvětvená u stěn. 3/ náhrobek Drobný kamenný náhrobek situován v ploše býv. hřbitova východně od stavby kostela u ohradní zdi. Obdélný, na čelní ploše náhrobku uprostřed pozitivní reliéf kříže, jehož ramena ukončují jetelové listy, v rozích náhrobku kytky. Náhrobek je z poloviny zapuštěn do země. 4/ ohradní zeď Vymezuje cca oválný prostor symetricky vztažený ke hmotě kostela, hradba po celém obvodě vyzděna převážně z lomového pískovce, místy úlomky cihel a šíbry. Na jižní straně vezděno několik žulových kvádrů a podstavců z křížů, na pultové koruně žulové nebo betonové desky, fragmenty hlazené omítky, výška hradby kolem 1,5 m. Branka situována před hlavním vchodem, ohraničená cihlokamennými pilíři s nízkými stříškami, laťová dvířka.