základní umělecká škola

Základní umělecká škola čp. 4 se nachází ve městě Blatná na území městské památkové zóny, podél tř. J.P. Koubka, do které je orientována východním vstupním průčelím. Objekt se stává ze dvou částí – z původního objektu základní umělecké školy z konce 19. století a z nové části přistavěné do dvora z roku 1993. Nová budova není předmětem památkové ochrany. Jedná se o patrový částečně podsklepený dům situovaný na obdélném půdorysu a je zastřešen sedlovou střechou s vikýři, která je kryta pálenou bobrovkovou krytinou. Dům se nachází v klesající terénu od jihu k severu. Vstupní eklektické průčelí je sedmiosé, s krajními mělkými rizality ukončenými atikovými volutovými štítky a se středovým rizalitem, který je ukončen atikovým volutovým štítem. Průčelí je členěno hladkým lizénovým rámem, s plochami uvnitř bosovanými. Nad korunní římsou se uplatňuje atikové pole s balustrádou. Dům dnes slouží jako základní umělecká škola, v novostavbě z r. 1993 za domem je i sídlo městského úřadu. V pol. 20. století bývala v domě i městská radnice. Jedná se o patrový částečně podsklepený dům situovaný na obdélném půdorysu a je zastřešen sedlovou střechou s vikýři, která je kryta pálenou bobrovkovou krytinou. Dům se nachází v klesající terénu od jihu k severu. Vstupní eklektické průčelí je sedmiosé, s krajními mělkými rizality ukončenými atikovými volutovými štítky a se středovým rizalitem, který je ukončen atikovým volutovým štítem. Průčelí je členěno hladkým lizénovým rámem, s plochami uvnitř bosovanými. Nad korunní římsou se uplatňuje atikové pole s balustrádou. Průčelí je horizontálně členěno předsazeným soklem, podokenní odstupněnou římsou v přízemí, dále mohutnou patrovou profilovanou římsou, podokenní a nadokenní profilovanou římsou v 1. patře a je ukončeno korunní odstupněnou římsou s kladím a trygrify, jenž je kryta prejzovou krytinou. Středový rizalit je v přízemí prolomen dveřním otvorem ve štukovém profilovaném portálu se segmentovým ukončením. Dveře rámové konstrukce s vykládanými poli jsou dvoukřídlé, z 1/3 prosklené a osazené pomocí křížového kování na trnech, s dolní i horní zástrčkou. V patře je prolomen trojdílný okenní otvor ve štukové profilované šambráně. Okenní otvor s tesanými částmi okenní konstrukce je pod kamennou tesanou příčlí tvořen středovým obdélným oknem a krajními užšími okny a nad příčlí je tvořen středovým čtvercovým okenním polem a krajními úzkými okenními poli. Pod oknem je štukové pole s rostlinnými motivy, s girlandami a s městským znakem města Blatná. Nad oknem je rovněž girlanda a znak Čechy. Krajní pole rizalitu v přízemí i v patře jsou prolomena trojdílným okenním otvorem s příčlí v profilované štukové šambráně s okosením ve spodní části. Okenní otvor s tesanými částmi okenní konstrukce je pod kamennou tesanou příčlí tvořen středovým obdélným oknem a krajními užšími okny a nad příčlí je tvořen středovým čtvercovým okenním polem a krajními úzkými okenními poli. V patře je pod okny štukové pole s rostlinnými štukovými motivy a nad oknem je girlanda se znakem, vlevo znak Moravy a vpravo znak Slezska. Vpadlá pole mezi rizality jsou vlevo členěna novodobým výkladcem ve štukové šambráně a vpravo dvěma okenními otvory ve štukové profilované šambráně. Okna dvoukřídlá a osazena v šambráně. Nad okny jsou znázorněny vrcholové klenáky. Plocha patro je mezi rizality prolomeno dvěma okenními otvory ve štukových profilovaných šambránách s nadokenními a podokenními římsami. Pod okny je štukové pole s girlandami a rostlinnými motivy. Krajní rizality jsou ukončeny volutovým štítkem s trojúhelným nástavcem. Atikový štít s volutovými křídlovými volutami je po stranách zvýrazněn lizénami spojené římsou, mezi kterými je prolomen polokruhový otvor s výplní ve štukové šambráně. Nad římsou nad středovým rizalitem se zvedá volutový štítek s nástavcem a s trojúhelným ukončením. Štítek s volutovými křídly je členěn třemi lizénami spojenými římsou, mezi kterými jsou okenní polokruhově zakončené otvory s výplní ve štukových šambránách, se zvýrazněnými postraními a vrcholovými klenáky. Štítový nástavec je v ploše prolomen vpadlým kruhovým slepým otvorem ve štukové čtvercové šambráně. Štítek je ozdoben třemi čučkami.