občanská záložna

Budova bývalé Občanské záložny je situována na třídě J.P.Koubka, v jedné z hlavních ulic města ve středu městské památkové zóny Blatná. Objekt je jednopatrový s atikou, střecha sedlová. Fasáda je v přízemí tříosá, vlevo se nachází průjezd do dvora, uprostřed a vpravo výkladce obchodů. První patro je šestiosé, střední dvě osy jsou zvýrazněny mírně vystupujícím rizalitem, který v úrovni atiky vrcholí neobarokním štítem. Průjezd uzavřen z uliční i dvorní strany vraty – na uliční straně vrata dvoukřídlová výplňová, zdobená, na opačné straně vrata dvoukřídlová svlaková se závorou a chybějící brankou. Průjezd vyložen dlažbou z betonových cihel. Dvorní průčelí je v přízemí členěné pěti segmentovými arkádami s okosenými sloupy, z nichž v současné době je jeden a půl arkády zazděno. V patře nad prostou kordonovou římsou pravděpodobně bývala průběžná otevřená pavlač, nyní uzavřena dřevěnými členěnými osmnáctitabulkovými okny. V severní krajní arkádě je umístěn segmentově klenutý průjezd se středním příčným pasem, který je v celé délce zdoben velmi dobře dochovanou geometrickou a ornamentální malovanou výzdobou.