sousoší sv. Cyrila a Metoděje

Sousoší sv. Cyrila a Metoděje v Boskovicích je situováno na travnatém pozemku nedaleko boskovického vlakového nádraží. Oba světci stojí v těsné blízkosti v opačných kontrapostech v klidné a vyvážené kompozici, což spolu s hladkými a uzavřenými objemy obou postav umocňuje harmonické a důstojné vyznění díla. Na pravé straně stojící Metoděj je zobrazen v biskupském rouchu s řeckou štolou, prostovlasý a s plnovousem. Levou ruku jemně opírá o kamennou desku se zlaceným nápisem z Matoušova evangelia (I půjdou spravedliví do života věčného, bezbožní ale do trápení věčného). Gestem zdvižené pravice na tento text upozorňuje pozorovatele, káže věřícím o posledním soudu. Deska je umístěna na drobném ořezaném pařezu s ostrvemi v popředí mezi oběma světci. Cyril je zobrazen v prostém mnišském rouchu, v pravici drží vysoký, zčásti zlacený kříž, levou rukou přidržuje kodex slovanské liturgie. Sousoší stojí na zděném omítaném podstavci (celková výška je asi 4,5 metru), je zhotoveno z jemnozrného pískovce okrové barvy (pravděpodobně) místní provenience.