vodní mlýn

Bývalý vodní mlýn s dvorem a hospodářskou budovou se nachází na jižním okraji obce Sychotín v blízkosti potoka Petrůvky. Areál mlýna tvoří samostatně stojící budova mlýna, dvorní přístavba, dříve spojující jednotlivá patra mlýnice (dnes z velké části zřícená), hospodářský objekt s kůlnou a chlévy, zbytek vodního náhonu z rybníka nad obcí a koryto odtoku z lednice. Stavba mlýna na obdélném půdorysu je patrová budova ze smíšeného zdivá, v patře částečně roubená v kožichu, vůči zbytku fasády mírně ustoupeném, zastřešená sedlovou střechou s valbou ke komunikaci a zděným štítem k náhonu. Střecha je nesena hambálkovým krovem podepřeným dvojitou stojatou stolicí. Střecha je pokryta pálenou taškou bobrovkou. Do mlýna se vchází v přízemí ze severovýchodní strany dvoukřídlými dveřmi, které vedou přímo do mlýnice. Fasády jsou hladké, jihovýchodní fasáda je prolomena nepravidelně rozmístěnými okenními otvory v úrovni přízemí a patra. Severovýchodní fasáda je prolomena čtyřmi okenními otvory v patře a třemi v přízemí, třetí osa od východu je vstup. Jihozápadní fasádu prolamují čtyři okenní otvory v patře, v úrovni přízemí je neomítané, převážně kamenné zdivo návodní zdi s torzem hřídele vodního kola a záklenkem zazděného prostupu na druhou hřídel. Na návodní jihozápadní straně mlýna se nachází pozůstatky lednice a odtoku z lednice, vystavěné z lomového kamene.