vila Löw-Beer

Vila se nachází v katastrálním území Černá pole na jižním svahu za parkem Lužánky, se vstupem z ulice Drobného. K vile funkčně přináleží zahrada a objekt Celnice (zahradního domku, obnoveného pro účely galerie a kavárny). Vila je jednopatrová stavba se suterénem a podkrovím, tedy stavba celkem čtyřpodlažní. Základní obdélný půdorys je doplněný vzadu hmotou asymetricky vysunutého hranolového rizalitu a dále půlválcové věžice, vložené do kouta sevřeného rizalitem a zahradním průčelím. Střecha je tvořena kombinací hmot sedlových, stanových a mansardových, doplněných hmotami kupolovitými. Krytina je po obnově vily nová, plechová pásková. Nad centrální částí dispozice vily (centrální převýšená hala) vystupuje ze střešní krajiny velký stanový světlík. Pětiosé vstupní uliční průčelí má v obou krajních osách rizality. V pravé ose je umístěn hlavní vstup do chodby, která ústí do zahrady a slouží rovněž jako průjezd. Nad průjezdem se nachází segmentové okno a v patře pak lodgie s kovovým dekorativním secesním zábradlím se stylizovanými věnci se stuhami a s vegetabilními motivy, které je osazeno do předsazených rohových sloupků, doplněných žardiniérami. Nad kordonovou římsou patra se nachází segmentové vikýřové okno a celý pravý rizalit je ukončen plechovou stříškou tvaru helmice se špičkou a hrotem, která je podepřena dvěma postranními kovovými konzolami, ukotvenými do fasády. Střední část uliční fasády má okna rozmístěná v rovnoměrném rastru po třech – v suterénu, zvýšeném přízemí i v patře. V suterénu jsou okenní otvory opatřeny kovanými dekorativními mřížemi. Okna v přízemí, lemovaná výraznými šambránami, jsou zakončena nadokenními římsami. Nad nimi probíhá ve střední části a u levého rizalitu kordonová římsa, zdobená motivem vejcovce. Patro střední části je nad kordonovou římsou rytmicky členěno šesti konkávními polosloupky (výžlabky), zakončenými vystupujícími kubickými hlavicemi v úrovni plochého rámování oken. V polích mezi okny patra střední části objektu se nachází štuková zrcadla. Nad okny v patře střední části a pravého rizalitu probíhá pod prolamovanou korunní římsou vlys tvořený štukovými girlandami a věnci. V podkrovním podlaží je směrem do ulice prolomeno jedno velké segmentové vikýřové okno. U obou vikýřů v uličním průčelí (tj. ve střední části a u pravého rizalitu) je střešní krytina zakončena dekorativním secesním kovovým lemováním s florálním motivem. V levém rizalitu se nachází vstup v úrovni suterénního podlaží uličního průčelí. V úrovni zvýšeného přízemí je umístěno segmentové okno s nadokenní kovovou obloukovou římsou. V patře je okno lemováno po stranách štukovými květinovými motivy, přetnutými páskem a pokračujícími až do úrovně podkrovního podlaží se slepým nízkým oknem, nad kterým probíhá korunní římsa. Ve střeše levého rizalitu se nachází malé vikýřové obdélné okno. Plechová střecha nad rizalitem je valbová, ukončená hrotnicí. Zadní průčelí vily je asymetrické, s převýšeným věžovitým rizalitem, doplněné předloženým schodištěm s terasou s kovaným kovovým zábradlím a s žardiniérami do zahrady. Zahradní průčelí zdobí ve spodní části pásová rustika, zakončená pásovým vlysem. Ve zvýšeném přízemí se nachází ve střední části velká tříosá pravoúhlá plocha pevného prosklení typu francouzského okna, dělená sloupky a poutcem. Vstup do zahradní části z přízemí je řešen přes navazující věžici. Okna ve zvýšeném přízemí jsou segmentová, okno u rizalitu je zakončeno kovovou okrasnou obloukovou římsou. Kordonová římsa s vejcovcovým motivem probíhá od věžice přes střední část objektu, v levé části zahradního průčelí navazuje na mírně vystupující rizalit, zakončený balkonem osazeným na kamenných volutových konzolách a opatřeným s kovovým dekorativním secesním zábradlím ukončeným rohovými sloupky se žardiniérami. Okna v patře jsou v levé části zahradního průčelí a na věžovitém rizalitu pravoúhlá s šambránami, nad okny probíhá pod prolamovanou korunní římsou vlys tvořený štukovými girlandami a věnci. Ve střeše jsou umístěny dva malé segmentové vikýře. Na levém nároží vystupuje nad střechu malá kvádrová věžička. V převýšeném věžovitém rizalitu se nachází řada pravoúhlých oken nad jednoduchou kordonovou římsou, která probíhá v úrovni korunní římsy hlavní hmoty stavby. Věž je kryta zvonovou kupolí s hrotnicí. U hmoty rizalitu v pravé zahradní části průčelí je umístěna přímo nad zvýšeným přízemím valbová střecha s drobným vikýřem s oknem s frontonem. V hlavní hmotě objektu pak pokračuje v pravé části objektu nad korunní římsou mansardová střecha, ze které vystupuje komínová nástavba, ve střešní oblasti propojená s věží. Dispozice vily je třítraktová, jádro tvoří centrální hala s dominantním mramorovým krbem a s horním prosvětlením. Původní rodinná vila, postavená v letech 1903–1904, zahrnovala ve dvou podlažích 4 byty celkem se 14 pokoji, 7 kabinety, 3 kuchyněmi, 2 koupelnami a 6 záchody. Částečná obnova vily ve 30. letech 20. století se týkala zejména centrální schodišťové haly. Přesný rozsah stavebních úprav z té doby není známý. Hala je obložena dřevem, podlahy jsou opatřeny dubovými parketami, strop je prosklený. Dřevěné schodiště z haly vede do ochozu prvního patra, odkud je vstup do dalších místností. U tohoto schodiště a na ochoze je dochováno původní dřevěné zábradlí s motivem piniových šišek. Ve vile je dochována i řada umělecko-řemeslných hodnotných prvků (štukové stropy a stěny, systém úchytek na běhoun, zábradlí u bočního schodiště a další kovová zábradlí s vegetabilními motivy, dlažba s rostlinným motivem, kastlové dveře, zabrušovaná skla u dveří atd.)