hospodářský dvůr Býkov

1) obytná budova 2) býv.správní budova 3) chlévy I. s býv. kolnou 4) čeledník 5) chlévy II. 6) obytné stavení s kolnou 7) stodola 8) sýpka I. 9) sýpka II. 10) kovárna, býv. mléčnice Hospodářský dvůr na nepravidelné, lehce obdélné dispozici s mohutně vyvinutou obytnou budovou. K zámečku přiléhají dvě nižší obytná křídla, z nichž vybíhají delší úseky obdélníka, tvořené chlévy, kolnami a sýpkami. Obdélník uzavřen stodolou. Sýpky mají oproti hospodářskému stavení strmé střechy. Ke stodole se směrem do dvora vázaly dva drobné přístavky, které byly v první polovině 19.stol. odstraněny. Levý bok dispozice tvoří cihlové chlévy I. s traverzovými stropy, vzadu s trámovými, na ně v zadním rohu navazuje polopatrová tříosá sýpka s kamenným vchodem orámovaným lištou. Pravý bok dispozice tvoří chlévy II. s trámovým stropem a obytná budova s kamenným vchodem s lištami do uch a souměrnou sýpkou vzadu. Dispozici uzavírá stodola s třemi kamennými vchody se stlačeným obloukem a plasticky vyznačeným klenákem a patkami, zcela vlevo prostor s povalovým stropem na trámech. Ve dvoře při levém koutě dispozice vpředu volně stojící, přibližně čtvercová budova kovárny (dříve mléčnice) se stanovou střechou s bobrovkami, uvnitř valená klenba s pětibokými lunetami, nad vchodem monogram plaského opata Sylvestra Hetzera S H A P a datum 1753.