tvrziště Újezdec

Tvrziště leží v nadmořské výšce 450 m na temeni trojúhelníkovité ostrožny mezi říčkou Stropnicí a Čeřejovským potokem. Úzká ostrožna, jejíž osa probíhá ve směru V – Z, byla přepažena dvěma hlubokými příkopy, které vyčleňovaly lichoběžníkovou plošinu o rozměrech cca 30x20x30x15 m, na níž se nacházelo obytné jádro tvrze. Z vnitřní zástavby se dochovalo pouze několik vyvýšených či zahloubených objektů, které nedovolují vytvořit si představu o celkové dispozici tvrze. V SZ nároží se nachází vyvýšený obdélný objekt o rozměrech 14x8 m s mísovitou prohlubní uprostřed. V JV části vnitřní plochy leží nepravidelně čtvercový vyvýšený objekt o rozměrech 10x10 m a výšce 0,5 až 1 m, na který směrem k Z navazuje řada málo výrazných vyvýšených i zahloubených objektů. Vnitřní plocha tvrziště mírně klesá směrem k Z. Hlavním fortifikačním prvkem na přístupové V straně byl mohutný příkop přepažující celou ostrožnu, jeho konce se otvírají do údolí obou vodních toků, přičemž dno příkopu leží asi 10 m nad hladinou Stropnice. Příkop je hluboký 12 – 15 m a široký až 25 m. Z opevnění na opačné Z straně se dochoval rovněž příkop s krátkým valem na vnější straně. Hrotitý příkop o šířce asi 8 m je hluboký 4 – 6 m a jeho dno se nachází asi 20 m nad hladinou Stropnice. Z vnější hradby se dochovalo valové těleso široké asi 12 m, před nímž se nachází malá trojúhelníkovitá opyš strmě klesající k soutoku obou vodních toků. Archeologické výzkumy a nálezy: Tvrziště dosud nebylo archeologicky zkoumáno a nejsou z něj známy žádné archeologické nálezy.