hospodářský dvůr

1) obytná budova čp. 1 2) chlévy I. čp. 8 3) chlévy II. 4) stodola 5) chladírna mléka 6) ohradní zeď Rozlehlý hospodářský dvůr plaského kláštera je areálem obdélného založení, orientovaným přibližně ke světovým stranám. Na východní straně stojí velká dvoumlatová stodola, na severní straně je dlouhé přízemní stavení, ve kterém byly původně stáje a chlévy II.. Západní stranu dvora uzavírá krátké stavení spojené branou s obytnou jednopatrovou budovou, která je oproti ostatním přízemním stavením nápadně převýšená. Až do počátku minulého století byl hřeben její střechy uprostřed osazen oktogonální zvoničkou s lucernou a cibulovou bání. Na jižní straně stojí podlouhlá budova chlévů I. Na východní straně se nacházely poměrně rozsáhlé zahrady. Uprostřed dvora stojí chladírna mléka. Okolo dvora ohradní zeď. 1) obytná budova čp. 1 Přízemní, zděná, podsklepená budova na obdélném půdorysu hladce omítaná o čtyřech osách, s valbovou střechou krytou taškami. Na druhé ose zleva olištovaný portál s nadpražím, nad ním reliéfní znak plaského kláštera, fasáda členěna plochou kordonovou římsou. Vzhled průčelí byl změněn výměnou oken. Dvorní s novodobými trojdílnými okny, dva vstupy s novodobými dveřmi ve střední části dispozice - vpravo směřují do síně, vlevo je vstup na schodiště na půdu. V uličním štítu byly původně tři osy, dnes jsou v přízemí dvě obdélná okna a ve štítě dvě menší okna. Uvnitř chodba se dvěma poli křížové klenby, vzadu točité schodiště. Vlevo vpředu místnost s neckovou klenbou, dozadu plochostropá prostora. Vpravo vepředu dvě místnosti s neckovou klenbou, nahoře velký štukový kvadrilob. V patře po stranách chodby po dvou místnostech s bohatými štukovými ornamentálními vzorci. 2) chlévy I. čp. 8 Navazují v jižní frontě na obytné stavení. Stavba z kamenného zdiva na obdélném půdoryse. Chlévy jsou kryty valbovou střechou s bobrovkami, fasáda členěna ležatými okny s kamennými rovnými záklenky. Prostor je rozdělen na tři části, stropy jsou trámové, povalové, krov hambalkový se stojatou stolicí. Vstup ze dvora - vlevo dřevěnými dvoukřídlými vraty, z prostoru užívaném jako kolna vede dřevěné žebříkové schodiště na půdu. Do dalších dvou prostor jsou vstupy dřevěnými dveřmi s nadsvětlíkem, při obytném domě byla nově vestavěna koupelna. Každý prostor osvětluje jedno čtvercové okno. Uvnitř křížové klenby na střední pilíře (celkem sedm polí), další prostor tvoří schody do sklepa a na seník, poslední dvě prostory jsou plochostropé. 3) chlévy II. Severní strana dispozice je tvořena obdélnou budovou chlévů II. s křížově klenutými místnostmi přístupnými z chodby při dvorní straně objektu (chodba původně se šesti poli křížové klenby). Obdélná stavba s obvodovými stěnami z kamenného zdiva je zakrytá sedlovou střechou s drážkovými taškami. Druhá místnost od vjezdu je krytá protáhlou valenou klenbou s pětibokou lunetou (bývalá černá kuchyně). Křídlo navazující v pravém úhlu je sklenuté křížovou klenbou na pět středních pilířů, v přední části prostor se dvěma poli křížové klenby. Strop povalový, vnitřní stěna mezi chlévem a řezárnou je vyzděna z vepřovic. Vstupy v dřevěném ostění s nadsvětlíkem, nad pravým podávací vikýř s pultovou střechou. Drobná okénka jsou dřevěná. 4) stodola Východní stranu dvora uzavírá stodola se dvěma stlačeným obloukem klenutými vjezdy na mlaty, se zachovanými "voplotněmi". 5) chladírna mléka Proti vjezdu do dvora v jeho přední polovině je situována volně stojící přízemní budova se dvěma přibližně čtvercovými prostorami, sklenutými křížovou klenbou. 6) ohradní zeď Zadní část levé strany dispozice je volná, ohrazená zdí z lomového kamene. Ohradní zeď je omítaná, krytá stříškou z tvrdé pálené krytiny. Vjezd do dvora s bránou s brankou - dnes jsou zbořené a nahrazené kovovými vraty s vrátky.