zřícenina hradu Fuglhaus

Hrad byl založen na nevýrazném pahorku ležícím v asi 1500 m JV od starší vesnice Klec. Ze SV, V a JV strany byl chráněn rybníkem, na Z straně mu poskytoval ochranu zamokřený terén na pravém břehu řeky Lužnice, která protéká ve vzdálenosti 1 km od hradu. Hrad se skládal z jádra na temeni pahorku, parkánu a vnějšího opevnění, které jej chránilo na přístupové Z straně. Hlavním prvkem opevnění byl obloukovitě probíhající vodní příkop, jehož konce se připojovaly k rybníku. Příkop dochovaný zejména na SZ a Z straně hradu je široký 15 – 20 m. Na jeho vnější straně probíhá nízký val vysoký asi 1 m a široký 10 m. Další vnitřní val odděluje příkop od prostoru parkánu. Tento val je na Z straně vysoký až 3 m a jeho šířka je asi 18 – 20 m. Směrem k JV se jeho rozměry zmenšují, jeho výška zde klesá na 1,5 m a široký je asi 10 m. Jeho J konec zatáčí směrem k S a připojuje se k hradnímu jádru. Úzký parkán dosahuje šířky pouze 20 m a obklopuje jádro ze tří stran, nedochovaly se v něm žádné stopy vnitřní zástavby. Nepravidelně obdélné hradní jádro se skládá čtvercové plošinky 16 × 16 m na J straně a mírně svažité S části, na níž se nacházejí pozůstatky dvou vyvýšených okrouhlých objektů, z nichž jeden mohl být věží nebo baštou. Na JZ okraji jádra vyčnívá nad terén blok zdiva z lomového kamene pojeného maltou o rozměrech cca 2 × 1,5 m. Jiné stopy zděných konstrukcí nejsou v areálu hradu patrné.