hospodářský dvůr Pichl

1/ sýpka 2) severní křídlo 3) západní křídlo 4) jižní křídlo Hospodářský dvůr Lípa, dříve zvaný Pichl, byl jedním ze skupiny dvorů v držení premonstrátského kláštera v Teplé. V trojkřídlé dispozici zděných budov se dochovaly dobové konstrukce. Jedná se o komplex budov sestavených do trojkřídlé dispozice tvaru U, která je otevřena na východní straně. Na východní straně volně stojí obdélný objekt špýcharu. Přízemí sýpky je průjezdné ve směru delší osy. Střecha je polovalbová bez vikýřů, polovalby jsou nad oběma štíty. Severní křídlo je novodobé (1936), na místě starší stavby. Jde o přízemní budovu zakrytou sedlovou střechou a sestávající ze tří částí - obytné při východním štítu, na ní navazují příčně průjezdné kolny a zbytek (3 zastavěné plochy) stáj se skladovacím polopatrem. Obytná část obsahuje dvě místnosti s okny ve východním průčelí a schody do podkroví. Západní křídlo, které pochází z konce 19. století, je obytné a sestává ze dvou částí. Jižní partie mírně předstupuje před západní frontu, v jihozápadním koutě je k ní novodobě připojena předsíň. Západní křídlo je přízení, zakryto sedlovou střechou, opatřeno skladovacím polopatrem. Daleko nejzajímavější a nejcennější částí dvora je jižní křídlo, které má dvě části - objekt v jihozápadním nároží dvora a barokní hospodářskou budovu.