radnice

Na západní straně náměstí E. Beneše se nachází městský úřad čp. 420. Městský úřad tvoří část západní strany náměstí. Jednopatrová budova městského úřadu se nachází na obdélném půdorysu s rizalitem na východní straně a je zastřešena sedlovou střechou. Památková ochrana se vztahuje na radnici čp. 420 bez pozemku. Jednopatrová budova městského úřadu se nachází na obdélném půdorysu s rizalitem na východní straně a je zastřešena sedlovou střechou. Střecha je kryta betonovou krytinou. Hlavní průčelí do náměstí je bohatě zdobeno sgrafity pocházející z roku 1936 od milevského malíře Oldřicha Pejši. Jednopatrové průčelí s mírně předstupujícím rizalitem završeným atikovým štítem je jedenáctiosé, v okenním osách nad sebou. Průčelí je v přízemí bosováno, plocha rizalitu má bosáž diamantovou a patro je zvýrazněno plastickou sgrafitovou bosáží (rustikou), zejména pásovou bosáž a diamantový řez. Plasticitu zde sgrafito vyjadřuje dvoubarevnými plochami. Fasáda je horizontálně bohatě členěna římsami – v přízemí jednoduchými soklovými a podokenními římsami, dále patrovou profilovanou římsou se zdobeným sgrafitovým pásem s květinovým vzorem a celé průčelí je ukončeno lunetovou korunní římsou na římsových konzolách s květinovými vzory a ornamenty. V ploše lunet se nacházejí erby se symboly řemesel. Středový polokruhový otvor je v edikule s ionskými sloupy nesoucí římsu s kladím a předsazený balkón. Dveře v edikule jsou polokruhově zakončené, dvoukřídlé s rámovou konstrukcí a s nadsvětlíkem. Okenní otvory v přízemí jsou pravoúhlé ve štukových šambránách s nadokenní římsou, v patře jsou polokruhové ve štukové profilované šambráně s vrcholovým klenákem. Okna jsou dvoukřídlá, s pevným poutcem a členěna do „T“. Pět polokruhových oken v patře rizalitu je provedeno jako sdružené na pilastrech s hranolovou hlavicí, kde druhý a čtvrtý otvor je slepý. Slepé otvory jsou sgrafitově pojednány (vyzdobeny) a jsou zde znázorněny symboly vědy a plodnosti. Nad římsou je nízká atika se středovým atikovým volutovým neorenesančním štítem. Nízká atika je pravidelně členěna pilastry a mezi nimi vpadlými segmentovými poli. Středový atikový dvouetážový štít s volutovými náběhy je ukončen volutovým štítovým nástavcem vrcholící čučkou, kde v jeho středu je umístěn milevský znak. Spodní etáž štítu je členěna pilastry s římsovou hlavicí, okenními otvory ve štukové šambráně s nadokenní římsou a volutová křídla figurálním sgrafitem. Zadní dvorní fasáda s rizalietm je zcela hladká, nestylová a ukončena profilovanou korunní římsou. Fasáda je členěna okenními otvory bez šambrán, dveřním otvorem v přízemí a balkóny v patře sklenutými na segmentovou klenbu do traverz.