kaple sv. Anny

Kaplička sv. Anny se nachází na severním konci obce v místě odbočky ke škole J.Š. Baara ze silnice vedoucí kolem Podkostelního rybníka k hlavní silnici, která spojuje Ražice a Písek. Těsně u kaple je vzrostlá lípa. Kaplička má přibližně čtvercový půdorys, přičemž zadní strana má zkosené rohy. Nároží kapličky jsou zdůrazněna širokými pilastry, nečleněné a hladce omítnuté stěny dosedají na lehce odskočený sokl. Ve vstupní straně otočené k silnici je prolomen vchod, jehož profilovaný záklenek je zdůrazněn plastickým klenákem dosahujícím až k podstřešní římse. K novodobým kovovým dveřím vedou dva nízké kamenné stupně. Kaple je zastřešena prejzovou valbovou střechou s velmi nízkým sklonem. Střechu z přední strany zakrývá konvexkonkávně zvlněná zděná atika, krytá na plocho kladenými bobrovkami, do jejíhož vrcholu je osazen jednoduchý kovový patriarší kříž. Pod střechou a atikou probíhá široká římsa, do níž pronikají nárožní pilastry a jež je pod atikou kryta jednou řadou dvojitě kladených bobrovek.