soubor nemovitostí bývalé koželužny čp.75 a 76

Domy čp. 75 a čp. 76 v Luži jsou seskupením staveb v uzavřený celek rozmanitého, ale společného vývoje. Dispozice tohoto areálu je složitá a geometricky těžko definovatelná. Sestává v podstatě ze tří nestejně orientovaných samostatných budov, obklopujících malý dvorek, uzavřený ze tří stran těmito objekty a na severní straně příčně propojený podchozím spojovacím křídlem - jakýmsi krčkem s rovnou podlahou v úrovni 1. nadzemního podlaží, jehož podélné nosné zdi jsou neseny dvěma segmentovými záklenky, sklenutými do středních podpor - sloupů hranolového průřezu. Tento významný architektonický článek působí dojmem oboustranné otevřené arkády. Jako celek má areál podélnou orientaci ve směru od jihozápadu k severovýchodu, stáčející se podél nábřežní linie toku řeky Novohradky, k němuž se těsně přimyká, a který ve svém úseku tvoří. V jižním čele areálu, orientovaná štítovou stranou k hlavní komunikaci, stojí dominantní třípodlažní budova čp. 75. Má obdélný půdorys s mírně skoseným SV nárožím. Štítové jižní průčelí je pětoosé, se dvěma okny do půdního prostoru ve štítě, lemované ve štuku naznačenou pseudorománskou obloučkovou římsou. V přízemí bočního průčelí se nacházejí dva vstupy do domu a na okosené straně pak klenutý průjezd do nitra domu. Vstupy mají dochovaná, segmentově klenutá opuková ostění. Pod střešní římsou je pak centrálně umístěný obslužný otvor do zvýšeného podkroví, uzavřený svlakovými dveřmi.