kostel sv. Martina

1) kostel 2) socha sv. Jana Nepomuckého 3) márnice 4) ohradní zeď s branou Kostel s obdélným hřbitovem, který je celý obehnán ohr. zdí. Márnice zapojena do V úseku ohr. zdi. Cca 5 m před J průčelím Z části lodi kamenná plastika sv. Jana Nepomuckého. 1) kostel Orientovaný objekt s lodí ve střední části rozšířenou, pokračující obdélným presbytářem, při Z průčelí lodě nevysoká čtvercová věž. K S boku presbytáře přiléhá sakristie. Střecha nad středem lodi stanová se sedlem, nad zbytkem lodi sedlová, nad presbytářem valbová, krytina bobrovky. Na lodi vikýře ve tvaru volských ok, na presbytáři pultový. Fasády s lehce předsazeným soklem a korunní římsou se složitým profilem. Ve střední části lodi při okrajích pilastry se zdvojenými toskánskými hlavicemi, zbytek lodi s lisénovým rámem a zaobleným nárožím. Na presbytáři liseny a zaoblená nároží. Ve střední části lodi v S a J stěně obdélný žulový portál s dvoukřídlými dřevěnými dveřmi. Nad portály vysoké kasulové okno, výplně z pásového železa a barevných sklíček, obdobná okna i na východní části lodi. Na Z části lodi nízké pultové střechy, fasády se soklem, římsou, pilastry i lisénovým rámem. V ose Z průčelí vysoký žulový portál s vodorovným nadpražím; dřevěné dvoukřídlé dveře. Nad vstupem zazděná čtvercová kamenná deska s reliéfem, v S stěně žulový obdélný portál (vstup na schodiště; prkenné svlakové dveře). Schodiště osvětleno třemi na výšku oválnými okénky s cihelným ostěním; spodní dvě okénka částečně zazděna; J komory osvětleny na výšku oválným okénkem. Presbytář má v J a S stěně vysoké kasulové okno; výplně tvoří olověné pásky a barevná sklíčka. Věž se střechou v podobě nízké zvonovité báně s osmibokou lucernou; hrotnice má makovici a kříž; krytina z pozink. plechu. Fasády věže s korunní římsou s bohatou štukovou profilací; při zaoblených nárožích pilastry s vypouklými hlavicemi; mezi pilastry lisénový rám. 2. patro bez oken; ve 3. patře na J, Z a S straně vysoké půlkruhem ukončené okno; šambrána s klenákem ve vrcholu; výplň tvoří prkenné žaluzie. Sakristie s valbovou střechou krytou pozinkovaným plechem, její fasády s lehce předszeným soklem a fabionovou korunní římsou; v nárožích pilastry; na Z str. obdélný vstup s tesařskou deštěnou zárubní; prkenné svlakové dveře s pásovými závěsy. Interiéry-podlaha lodi kryta žulovými deskami a cihlami; zastropení třemi plackovými klenbami; při patkách klenby malby (postavy světců obklopené listovím); na Z a V straně klenba ohraničena arkádou do postranních prostorů; stejná arkáda také na J a S str.; při okrajích diagonálních stěn a v bocích arkád provedeny pilastry. Pod patkami klenby složitě profilovaná římsa. Nika J portálu klenutá segmentem. V S výklenku dřevěná lávka na kazatelnu; pod ní polygonální kamenná křtitelnice. V Z čási kruchta s prkennou podlahou, podkruchtí i kruchta s plackovou klenbou. Nika vstupního portálu sklenutá segmentem; po stranách konchy. Do lodi prostor otevřený v celé šířce klenebního pasu. Na J str. vstup do komory s cihelnou podlahou a valenou klenbou, komora v patře řešena stejně. Schodiště ke kruchtě a do půdy točité. Podlaha presbytáře o stupeň zvýšená, ze žulových desek, prostor zaklenutý plackou. Třípatrová věž nemá ve 2. patře podlahu, klenba nad kruchtou cihelná zesílená žebry; dřevěné schodnicové schodiště. 3. patro zvonové; ve V stěně průchod do půdy lodi. Zvonovou stolici tvoří rámová kce. Zavěšeny tři zvony (dva z r. 1918 a jeden starší s lat. nápisem a vlysem s liliemi). Na podlaze sakristie drobné keramické dlaždice, zastropena valenou klenbou s lunetami. Krovy vaznicové a hambalkové. Dřevo tesané; spoje jistí kolíky; značky provedeny záseky římských číslic. 2) socha sv. J. Nepomuckého Socha světce v mírně podživotní velikosti, třímající v rukou krucifix a nakročenou nohou stojí na knize. Socha postavena na kvádrovém podstavci na soklu. Nápis na soše upozorňuje, že jde o repliku sochy z Karlova mostu, v chronogramu r. 1750. Prý stávala u damnovské fary, v r. 1962 přemístěna ke kostelu. Přemístěna jen socha, kol. r. 1980 byla zkompletována s nalezeným soklem. 3) márnice Márnice s obdélným půdorysem, valbovou střechou krytou bobrovkami, komín omítaný s rozšířenou hlavicí. Fasády bez soklu s korunní fabionovou římsou a štuk. omítkou. Na Z str. dva obdélné vstupy; ve fošnové zárubni prkenné dveře (2. pol. 20. stol.); ve V fasádě 2 obdélná okna; dřevěný rám s dělenými křídly (asi poč. 20. stol.). Vnitřní prostor rozdělený příčkou na dvě místnosti; podlaha z cihel; dřevěný trámový strop s omítnutým podhledem; špalety oken sklenuté segmentem; kazetové dveře v příčce v tesařské deštěné zárubni. 4) ohr. zeď s branou Mat.-lomový kámen, zlomky cihel. Koruna v Z a V části pultová; oba líce bez omítky; na S str. výška kolem 1,5 - 2 m. Navazující části Z a V zdi z bílých cihel. Cca uprostřed Z zdi výklenek (zazděný vjezd?). Na Z str. proti vstupu kostela hl. brána; s čtyřbokými pilíři mírně převyšujícími korunu zdi; nízké jehlancové stříšky asi ze žuly; železná dvoukřídlová vrata sestavena ze svislých prutů a plechové výplně ve spodní části. V J části Z zdi vjezd s pilířky se sedlovými stříškami; pilířky z bílých cihel, neomítnuté; dvoukřídlá vrata s trámkovou rámovou kcí. a prkennou výplní.