zřícenina hradu Libštejn

Na skalnatém pahorku ve středu kotlinky nad pravým břehem Berounky. Jádro tvořeno dvěma souběžnými paláci svírajícími úzké nádvoří. Na SV straně bylo nádvoří uzavřeno obytnou věží se zaoblenými nárožími, vstup s oblým záklenkem v 1. patře na J straně. Obdobná věž i s kaplí byla i na JZ straně, kde se však dochoval pouze její fragment. Dále JZ směrem stávaly další budovy, zakončené nepravidelně oblou baštou. V pozdní gotice zbudována ve vnějším opevnění na Z straně věž s předpokládanou bránou a o něco později v jejím SV sousedství další, spodní palác s pěti okny v podélném průčelí. Hrad na V a Z chráněn příkopem, na Z straně i vnějším valem. Na V straně hradu níže položené ploché předhradí, od hradu odděleno příkopem, na S a J straně vymezeno drobnými roklemi. Po obvodu S, J a V strany předhradí relikty zděné zástavby. Po obléhání v roce 1430 zbudována na vyšší ostrožně S od hradu předsunutá bašta, oddělená od návrší dvojitým příkopem. Na J konci, blíže k hradu dochován fragment zdiva, zřejmě věže. Druhá, zemní okrouhlá bašta zřejmě ze 16. století byla vybudována na J straně hradního areálu a byla s ním spojena koridorem tvořeným pravděpodobně dvěma souběžnými zdmi. Předsunuté bašty nejsou dosud zahrnuty do rozsahu KP.