zřícenina hradu Komošín

Hrad byl postaven na ostrožně vybíhající do údolí Úhlavy. Na Z straně bylo delší a užší předhradí, o jehož podobě a způsobu opevnění se dochovaly stopy. Na části jeho plochy dnes stojí chalupa. Předhradí bylo od vlastního hradního jádra odděleno hluboký a širokým šíjovým příkopem, vylámaným ve skále. Není zcela jasné, zda tento příkop pokračoval i podél celého obvodu vnitřního hradu (dnes by byl zcela zasypán, na J straně by pak v jeho místech byly současné zahrádky). Brána se zřejmě nacházela v JV nároží. Jádro o ploše cca 80 x 40 m bylo pravděpodobně po obvodu chráněné parkánem, jehož pozůstatkem je na J straně hradba, dochovaná téměř v celé délce jádra. Dnes má funkci a vzhled tarasní zdi oddělující horní a nižší stupeň terénu. další její úsek je dochován na SV oblém nároží směrem do příkopu. Na nejvyšším místě jádra stával obdélný palác, jehož V a střední část je zachována ve hmotě novověké zástavby. V 80. letech byla ještě v J stěně paláce zachovaná střílna, přístupná z půdy sousedního domu. J od paláce je valeně sklenutý sklep se vstupem od J. Další sklep se udajně nacházel přímo pod palácem. Pravděpodobně se v jádru nacházela i okrouhlá obranná věž, snad v prostoru čela. Při S vyústění příkopu je do S svahu navezena (z materiálu vytěženého při lámání příkopu?) větší terasa, dnes s množstvím prohlubní. Nedaleko J vyústění příkopu na okraji klesající plochy je patrná obdobná plošina vybíhající do svahu, tentokrát však v mnohem menším měřítku. Uprostřed ní je terénní deprese - pozůstatek objektu? V roce 1703 byla k V stěně paláce přistavěna klatovskými jezuity polygonální kaple, která byla za Josefa II. zrušena. Její zdivo se zřítilo roku 1956. Plochu jádra dnes vyplňují 4 chalupy s množstvím hospodářských přístaveb, které znemožňují dostatečnou čitelnost situace. Především okraje a svahy hradní plošiny jsou upraveny terasovitými stupni a tarasními zídkami, u nichž není jasné, kdy tyto úpravy vznikly a do jaké míry využily původní prvky a terén.