zámek

1) zámek 2) kaple sv. Isidora 3) sýpka 4) park Areál zámku se nachází v jižní části obce. Sestává ze zámecké budovy v jižní části dvora, sýpky v JZ rohu dvora a kaple sv. Isidora, která se nachází na severní straně poblíž silnice. Na jižní straně hospodářského dvora navazuje bývalý zámecký park. Na ploše KP řada hospodářských budov (bez památkové ochrany). 1) Zámek Patrová volně stojící budova na obdélníkovém půdorysu o 7x3 okenních osách, překrytá mansardovou střechou s eternitovou krytinou, na jejímž hřebeni je v ose posazena čtyřboká, jehlancem ukončená věžička, pobitá plechem a eternitem. V ose sz. průčelí prostý pravoúhlý vchod, nad ním byl v patře původně umístěn dřevěný arkýř na 3 konzolách, po jeho stranách po jednom okně s odsazeným polokruhovým nadpražím. Kamenné schodiště před vstupem chybí. Fasáda je členěna pouze plošnou kordonovou římsou a fabionovou korunní římsou, pravoúhlá okna v jednoduchých paralelních šambránách (původně dvojitá, lícující s fasádou). V interiéru: V přízemí za sz. vstupem plochostropá vstupní síň se schodištěm do patra. Jižním směrem z ní vybíhá úzká chodbička k prevetům a k menší obdélné komoře, osvětlené od jihu dvěma okny a zaklenuté valenou klenbou s výsečemi. Po obou stranách vstupní síně vždy dvojice obdélných místností, sklenutých (s výjimkou severozápadní) valenými klenbami s lunetami. Obdobné uspořádání má zámecké patro, místnosti jsou plochostropé. 2) Kaple sv. Isidora Poměrně hmotná zděná omítaná stavba na obdélném půdorysu s rovným závěrem, krytá sedlovou střechou, která je nad závěrem zkosena do valby. Krytina: eternitové nakoso kladené šablony. Na hřebeni střechy vyrůstá šestiboký sanktusník s lucernou a cibulí, krytý šindelem. Zdivo smíšené - kámen a cihla, omítané. Vnější obvod stavby nepříliš členěný, vertikálně fasádu dělí lisény, podpírající výrazněji profilovanou korunní římsu. Bohatěji je řešené severní vstupní průčelí, završené trojúhelným štítem s konkávně probranými volutovými křídly - v ose průčelí pravoúhlý vchod s dřevěným překladem (dveře dvoukřídlé kazetové), nad nímž je v omítce provedena zvlněná supraporta; nad ní obdélné okno v hluboké špaletě se segmentovým záklenkem, rámované mělce profilovanou šambránou. Nad korunní římsou volutově komponovaný štít, vrcholící odděleným trojúhelníkem; pod ním je plocha štítu členěna dvěma pilastry s korintskými hlavicemi a vpadlým čtvercovým zrcadlem, které v kruhovém poli nese reliéfní stylizované okvětí. Východní boční průčelí s jedním větším, hluboce špaletovaným oknem se segmentovým záklenkem a dveřmi, vedoucími na schodiště kruchty. Interiér plochostropý; nad vstupem kruchta, na niž vedlo ze severní strany dnes již zaniklé dřevěné schodiště. 3) Sýpka Zděné omítané patrové stavení na obdélném půdorysu o 3x1 ose s polovalbovou střechou, krytou pálenou krytinou (původně eternitem). Východní průčelí je tříosé, okna malá na šířku obdélná, orámovaná šambránami a opatřená mřížemi. V ose přízemí místo okna obdélný vstup v paralelní šambráně. Severní štítové průčelí bez otvorů. V jižním štítovém průčelí pouze v patře jedno okno ve střední ose; uprostřed štítu, odděleného plochým kordonem kulaté okénko. 4) Park Malý nenáročný krajinářský park navazující přes náročnější malou zahradu na budovu zámečku, je na vrcholu mírného kopce a tvoří výraznou krajinnou zeleň. Dřeviny jsou domácí provenience.